Belma Salkunić voditeljica otvaranja 26. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo…

Belma Salkunić26. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 14. kolovoza, svjetskom premijerom filma Koncentriši se, baba Pjera Žalice na online platformi ondemand.sff.ba.
Prije samog početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, je bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića “Glas”. Publika ga ima priliku pogledati u ovogodišnjem programu U fokusu.
Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promovira regionalne mlade filmske snage.
Belma Salkunić rođena je 1988. godine. Na Akademiji scenskih umjetnosti (odsjek Gluma) diplomirala je 2012. godine. Trenutno je članica ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu. Prvu ulogu imala je na filmu „Dobro uštimani mrtvaci” Benjamina Filipovića, a potom je uloge ostvarila u filmovima: „Sarajevski Romeo i Julija”, „Dvaput rođen”, „Glas”, „Sve o ljubavi, knjigama i psima”, te serijama: „Crna hronika”, „Lud, zbunjen, normalan”, a nedavno je završila snimanje srbijanske serije „Žigosani u reketu”. Film „Glas”, hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića, u kojem je igrala glavnu žensku ulogu, premijerno je prikazan na 24. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, u oktobru 2019. godine.
26. Sarajevo Film Festival održava se online od 14. do 21. kolovoza preko ondemand.sff.ba.
Karte za 26. Sarajevo Film Festival su u prodaji na ondemand.sff.ba.

Foto: Press