Tribina: Brod knjižara – brod kulture!
Piše: redakcija On 4 lip., 2015 At 11:59 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Važno je čitati knjige – bilo elektroničke, bilo tiskane

brod kultureU utorak, 2. lipnja 2015. godine u  Zagrebu pod pokroviteljstvom projekta ‘Brod knjižara – brod kulture‘ održana je tribina pod nazivom ‘Elektroničke knjige vs. tiskane knjige’. Tribinu je vodio i moderirao mr.sc. Boris Hajoš, a o temi su razgovarali i debatirali renomirani hrvatski književnici, urednici i nakladnici. Potvrđeno je, nažalost, da Hrvati čitaju ali da ne kupuju knjige; odnosno, knjige se ne prodaju, bile one u tiskanom ili elektroničkom obliku. Sanja Lovrenčić, književnica, izjavila je poučena osobnim i profesionalnim iskustvima, da se tiskana i elektronička knjiga međusobno potiču:
– Prodaja elektroničkih naslova još je ispod razine isplativosti, metoda distribucije još nije pravilno razvijena, no kako je potrebno vrijeme za razvoj, tako još ne postoji spremnost za definitivne zaključke.’
Bogdan Arnautović, književnik, čvrsto vjeruje u održivost tiskane knjige.
– Tiskana knjiga je umjetnost i živjet će dok živi čovjek, nasuprot elektroničkoj knjizi koja je tehnološka inovacija identična GMO hrani, koju čovjek ne može osjetiti“, iako je svjestan činjenice da ‘suvremenost miri elementarnu i tehnološku pismenost koja time spaja tiskanu i elektroničku formu”.
Zaključak ove debate jest da je komplementarnost tiskane i elektroničke forme neupitna, kao i činjenica da je kvaliteta, sam sadržaj knjige uvijek na prvome mjestu. Budućnost knjige, očito, još ne ovisi toliko o formi, već o njezinom plasmanu i vječnom cilju njezina postojanja.

Foto: Press

comment closed