Dinko Mihovilović otkriva kako je nastao njegov roman Krletka od mora

Književnost…

Dinko Mihovilović napisao je svoj prvi roman

Dinko Mihovilović

Dinko Mihovilović– Književni prvijenac cijenjenog zagrebačkog intelektualca, po struci informatičara, Dinka Mihovilovića (32) ‘Krletka od mora’ uzbudljiv je, dinamičan roman u kojem će svoje dvojbe prepoznati mnogi mladi ljudi, a ne samo oni iz autorove generacije – kažu upućeni.
U romanu ‘Krletka od mora‘ isprepleću se stvarnost i fikcija, a glavni junak romana gotovo reportažno oslikava svijet Istoka, navodeći čitatelja na zaključak da je utemeljeno na autorovom osobnom iskustvu, no on kaže da su putovanja također fikcija.
Dinko Mihovilović– Na istok sam išao najdalje do Debrecina u Mađarskoj. Taj dio romana bilo mi je najteži napisati jer je tražio puno istraživanja, no imao sam svog prijatelja Indijca iz Hyderabada, koji mi je puno pomogao oko faktografije i opisa Indije. Bilo je tu puno istraživanja Google Mapsa. Uz internet je mnogo lakše, nego da sam pisao roman prije pedeset godina – kaže Dinko Mihovilović.
‘Krletka od mora’ prvi je objavljeni rukopis ovog zagrebačkog IT-evca, koji se za zvanje kompjuteraša opredijelio tek kad kao diplomirani komunikolog nije uspio pronaći posao koji bi ga ispunjavao i od kojeg bi mogao živjeti.
– Društveno-humanističke znanosti uvijek su mi bile bliže, ali kad sam diplomirao komunikologiju, nisam se baš usrećio poslovima i mogućnostima iz te branše, pa je IT bila dugoročno jednostavnija opcija, uz nešto ulaganja i Dinko Mihovilovićtruda. A pisati sam počeo u srednjoj školi, kad sam intenzivno čitao romane, Tolkina, Terryja Pratchetta I Georgea R.R. Martina, i zamišljao kako ću sa šesnaest napisati knjigu, a onda se ono što sam htio pisati mijenjalo ovisno o tome što sam čitao i što mi se sviđalo. Držao sam se toga, sve dok za lektiru nismo dobili Marinkovićevog Kiklopa, koji mi se jako svidio pa sam sve što sam do tada čitao i napisao pobacao i krenuo drugim putem, no s osamnaest godina nije moguće napisati novog Kiklopa – ističe mladi književnik.
Na promociji, roman ‘Krletka od mora‘ predstavili su urednica Sandra Pocrnić Mlakar, Kruno Lokotar, Vladimir Cvetković Sever i Dragica Dujmović Markusi, profesorica koja je Dinku u gimnaziji predavala hrvatski jezik i književnost.

Dinko Mihovilović

Ovog mladog autora možete upoznati na Interliberu, 13. studenoga 2018. godine na tribini u 17.45 sati.

Foto: Promo