fbpx

Izložba: Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans

Balans – HDLU Zagreb

Skupnom izložbom Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans koja će se održati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/I, Zagreb), HDLU Zagreb otvara izložbenu sezonu u 2021. godini, želeći predstaviti recentne apstraktne slikarske i grafičke izričaje umjetnika, koji su u okviru koncepta izložbe predložili svoje radove. Izložba Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans će se moći pogledati od 8. veljače do 4. ožujka 2021., u radnom vremenu Europskog doma Zagreb, svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati i uz najavu na telefon 01 4813 414, a za sve one koji nisu u Zagrebu, na portalu Zagrebački likovni umjetnici može se pogledati i prateća virtualna izložba na donjoj poveznici, koja se može slobodno dijeliti.

Balans

Iz predgovora Krešimire Gojanović: Ekspresije i apstrakcije 2021 – Balans

Moguće je da u ovim vremenima nakon pandemijske godine i potresa koji je pogodio Hrvatsku, više nego ikad prije umjetnici imaju potrebu unutar sebe potražiti točku ravnoteže, jedan intuitivno-iscjeliteljski prostor smislenosti u kojemu će se regenerirati u kreativnom istraživanju svojih emocionalnih poriva, dopuštajući da ih sinergija boja i formi dovede do novih duhovnih spoznaja. Kroz opažaje budne svijesti, proteklih mjeseci doživljavali smo svijet s nekim novim nesigurnostima, nastalim pod utjecajem bolesti koja nas je prisilila na izolaciju, prorjeđivanje društvenih događanja i druženja s prijateljima, ponekad i dugotrajni boravak u zatvorenom, učestalu ‘virtualnu’ komunikaciju i prilagodbu novonastalim okolnostima. Samoća je otvorila neka nova pitanja u susretu čovjeka sa samim sobom i svojim strahovima, a kriza je, osim strepnje, nekima donijela i potrebu za stvaranjem, za nadilaženjem sumorne svakodnevice i aktiviranjem skrivenih potencijala koji osnažuju i pobuđuju intenzivan nagon za životom.

Balans

Svaki autor sa svojim rukopisom tako nam je predstavio svoje nemire i slutnje, impresije i duhovna stremljenja, u prozračnosti ili težini boje, u njezinom toku kroz prostor, u spletovima linija i višeslojnih dimenzija. Sunca i noćne tmine, zemlja koja diše, vatra rasplamsana zrakom, tokovi nebeske vode, napušteni gradovi u susretu sa širokim prostranstvima, gdje kroz čvrste spone i raspršene energije, u potrazi za ravnotežom otkrivamo sebe, svjesni da je život protočno gibanje, a gibanje nikad nije konačno, nikad unaprijed zacrtano. Stoga je i potraga za balansom možda nedostižan cilj, a možda je i nadahnjujući poticaj umjetnicima da uvijek iznova krenu na put nove kreativne spoznaje, od materijalnih ograničenja prema širim duhovnim obzorjima.

Izlažu: Ena Bajuk, Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Marija Čingel, Suzana Gajdek, Zlatko Isaković – Lula, Ivana Kolić, Luka Koščak, Kristinka Klarić, Rada Marković, Hrid Matić, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Tin Samaržija, Matej Škarica, Mladen Žunjić.

Foto: Press