fbpx

Festival poljskih filmova Visla u Hrvatskoj

Zagreb…

Visla9. svibnja u Hrvatsku će ponovo stići Festival poljskih filmova Visla. Ljubitelji poljske kinematografije imat će priliku sudjelovati na projekcijama filmova u Osijeku (kino Urania, 9. – 14. svibnja) i u Splitu (kino Zlatna vrata, 13. – 21. svibnja).
Program festivala uključuje najbolje poljske produkcije posljednjih godina koje su osvojile priznanje ne samo među domaćom nego i stranom publikom. Kinematografski zaslon neće približiti gledateljima samo predivna djela, nego i samu Poljsku – bogat krajolik zemlje i šarenilo njenih stanovnika. Upravo u kinu se isprepleću kao u kaleidoskopu zabavne i gorke priče, uzbudljive i zastrašujuće, mistične i povijesne, sarkastične i one bez ironije, ponekad pune uspjeha, a ponekad bolnog poraza. Otkrit ćemo gledateljima odlične debije i nove filmske slike autora koji već imaju bogatu kolekciju filmskih nagrada. Zajednički nazivnik lepeze filmova “Visle” bit će istinite emocije, izražajni junaci i refleksije s kojima ćete ostati nakon projekcija.
Festival će otvoriti film “Trenerova kći” – drama Lukasza Grzegorzeka koja pripovijeda o žrtvovanju i neispunjenim ambicijama te o težnji za samostalnošću. Priča o kćeri i ocu, čiji život, temeljen na teniskim turnirima, prolazi kroz revoluciju. Projekcije filma bit će popraćene susretima s glavnom glumicom filma – Karolinom Bruchnickom.
U kinima ćete imati priliku pogledati odlične poljske povijesne filmove. “Kamerdiner” je film Filipa Bajona koji pripovijeda o složenim njemačko-poljsko-kašupskim odnosima tijekom 45 godina. Osovina radnje filma je priča o zlatokosom Mateuszu Krollu, izvanbračnom djetetu grofa Hermanna. Mateusz pronalazi svoje mjesto na dvoru von Kraussa, ali unatoč svojoj inteligenciji i osjetljivosti nije dobio mogućnost da studira i doživljava mnogo poniženja od obitelji.
“Eskadrila 303. Istinita priča” u režiji Denisa Delića i Wieslawa Saniewskog predstavlja povijest elitne lovačke jedinice, osnovane tijekom Drugog svjetskog rata, sastavljene uglavnom od Poljaka. Zrakoplovci, koji su u početku bili podcijenjeni i ismijavani, postali su legenda Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije.
Radnja briljantne crne komedije Borysa Lankosza “Preokret” odvija se u dva vremenska plana – pedesetih godina i danas. Junakinja je Sabina, koju majka i baka pokušavaju udati. Jednog dana djevojka upozna zgodnog Bronislawa.
– Ove godine prikazat ćemo gledateljima vrlo zanimljive trilere. “Vukodlak” u režiji Adriana Paneka pripovijeda o sudbini osmero djece, koja nakon oslobođenja iz koncentracijskog logora stanuju u improviziranom sirotištu usred šume. Uskoro njihovu palaču okružuju izgladnjeli vučjaci. Triler Jagode Szelc “Toranj. Svijetao dan” je priča koja se temelji na sukobu dviju sestara – Mule i Kaje, koja se vraća u obiteljsku kuću nakon 6 godina odsutnosti. Misteriozna priča donosi neočekivani preokret koji ne dopušta gledateljima da ostanu ravnodušni – poručuju organizatori.
Na Festivalu neće izostati ni čuveni animirani film, koji je osvojio mnoge nagrade na međunarodnim festivalima. Nominiran za Oscara “Tvoj Vincent” je prva dugometražna slikarska animacija. Svaka od 65000 slika u filmu naslikana je ručno. Film oživljava na ekranu više od 100 djela Vincenta van Gogha.
“Juliusz” je neobična komedija, stvorena uz sudjelovanje majstora poljskog stand-upa. Naslovni lik je hodajuća nesreća – sve što dotakne pretvara se u prašinu. Niz nesretnih događaja može prekinuti samo veterinarka Dorota.
Tijekom festivala gledatelji će također imati priliku sudjelovati u mnogim popratnim događajima. Pozivamo vas na jedinstveni Pub kviz o poljskoj kulturi, filmu i jeziku u Osijeku te na glazbene nastupe u oba festivalska grada.

Foto: Press