fbpx

Gazda redatelja Daria Juričana na 15. LFF-u

Festival…

GazdaPosljednji dan 15. Liburnia Film Festivala u dnevnom programu donosi završetak edukativnih radionica i posljednju ‘Kavu s autorom’, a ono što u dnevnom programu treba istaknuti svakako je projekcija filma ‘Gazda‘ te case study ‘Kako se postaje gazda’. Redatelj Dario Juričan i njegov suradnik na filmu Saša Paparella nakon projekcije publici će otkriti kako su tekli proces nastanka filma, njegovo financiranje i distribucija, koji su bili izazovi pred istraživačima i filmskom ekipom, ali i o tome kako se nositi s javnom tabu temom filma. Ulaz na dnevne programe je besplatan.
Nakon što su tijekom četiri dana publici predstavljena čak 22 hrvatska dokumentarna filma, u posljednjoj večeri na programu će biti prikazani filmovi van konkurencije nastali u produkciji Restarta koji je ujedno i suorganizator festivala.
Prvi blok započet će u 20.30 sati s filmom “All Good Things” Jasmine Beširević koji otkriva netipičan svijet dvoje ljudi iz različitih zemalja, koji su u vezi 36 godina a ipak nikada nisu živjeli zajedno. Slijedi “Moj život bez zraka” Bojane Burnać koji prati Gorana Čolaka, svjetskog rekordera u ronjenju na dah. Film je nedavno proglašen najboljim balkanskim debitantskim filmom na DokuFestu – Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Prizrenu.
Sredina večeri rezervirana je za proglašenje festivalskih pobjednika. U 22 sata održat će se dodjela nagrada u sedam kategorija, od kojih žiri u sastavu Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević, odlučuje tko će biti nagrađen za najbolji film, režiju, montažu, dizajn zvuka, kameru i najbolji regionalni film, dok o jednoj kategoriji odlučuje i publika.
Nakon dodjele nagrada slijedi drugi filmski blok u 22.45 sata kada će biti prikazan film “Lovačka sreća” koji donosi uvid u slovensku lovačku tradiciju i njene običaje u dominantno muškoj zajednici. Posljednji film na programu festivala je “Moj svijet je naopačke” Petre Seliškar, glazbeni dokumentarac s izvedbama vodećih alternativnih glazbenika svijeta koji sviraju pjesme popularnog slovenskog glumca i performera Frane Milčinskog Ježeka. U filmu se među ostalim pojavljuju Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestra uz čiji će se nastup s početkom u pola noći zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala.

Foto: Press