fbpx

Globalna Hrvatska – od Rumunjske do Rima

Zagreb…

Globalna Hrvatska vodi nas na još jedno putovanje po svijetu

Globalna HrvatskaPosljednje (37.) ovosezonsko izdanje emisije Globalna Hrvatska – vodi nas na još jedno putovanje po svijetu, a prva je postaja zemlja u kojoj je rođen Eugène Ionesco – Rumunjska!
– Sve je stvarno, nestvarno, nemoguće, pojmljivo, nepojmljivo. Sve je tegobno, sve je lako.” Riječi tog rumunjsko-francuskog dramatičara otkrivaju njegovo čuđenje nad otuđenosti i problemima suvremenog pojedinca, a mi ne možemo nego – čuditi se i diviti nepojmljivoj žilavosti jedne zajednice koja je uspjela stoljećima opstati daleko od matice zemlje, često u tegobnim povijesnim okolnostima – ističe urednica emisije Gordana Lovrečić.
Uz kosovske Hrvate najstarija naša dijaspora u Rumunjskoj duže od sedam stoljeća očuvala svoje posebnosti – arhaični jezik, narodnu baštinu i vjeru; pogledajte u reportažama kako im je to uspjelo, i kakva su stajališta mladih u zemlji koja trpi zbog iseljavanja i depopulacije. O rumunjskim Hrvatima govore: učiteljice Ana Filca iz Karaševa, i Maria Vlasici iz Vodnika koje su radi Globalne Hrvatske doputovale u Zagreb.
Pogledajte i zanimljivosti iz ostalih hrvatskih zajednica diljem svijeta: na Hrvatskim susretima u Rimu bila je i HRT-ova ekipa.
I za kraj, preko Velike bare i Gradeca Pokupskog u Globalnu je Hrvatsku stigao jedan od najpoznatijih tamburaša – Jerry Grčević.

Urednica Globalna Hrvatska – od Rumunjske do Rima: Gordana Lovrečić
Petak, 14. lipnja, 2019. u 21:10 na HRT – HTV 4 (subota – satelitski program)

Foto: Press – Glas Hrvatske