fbpx

Virtualno – izložba: Arhitektura zagrebačkih četvrti – Trnje

Zagreb…

Izložba iz ciklusa Arhitektura zagrebačkih četvrti ovom prilikom posvećena je Trnju

ArhitekturaCentar za kulturu Trešnjevka/ Galerija Modulor je otvorila virtualnu izložbu pod nazivom Arhitektura zagrebačkih četvrti – Trnje u utorak, 12. svibnja 2020. u 10.00 sati na internet stranici i Facebook-u Centra za kulturu Trešnjevka. Izložba iz ciklusa ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI ovom prilikom posvećena je Trnju.
Nakon što su zadnjih par godina fotografijom i kritičkim tekstom obradili nekoliko zagrebačkih kvartova (počevši od Trešnjevke, preko Stenjevca, Črnomerca, Maksimira, Donjeg grada, Podsljemenske zone) dvojac Bešlić (arhitekt) i Šimunić (kipar) daju nam na uvid tridesetak izabranih objekata s Trnja.
Različitost je ove izložbe u odnosu na protekle u tome što se seli u virtualni svijet pa je možete pogledati iz udobnosti svojega dnevnog boravka.
Virtualnu izložbu možete razgledati OVDJE.
Iako leži u srcu Zagreba, gradska četvrt Trnje nedovršena je i fragmentarna, a grad još uvijek nije u potpunosti načistu što bi s tim prostorom. Odluka donesena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata da se prostor omeđen željezničkom prugom na sjeveru i zapadu, rijekom Savom na jugu i širokim prometnim koridorima na istoku – preskoči, a njegovo uređenje ostavi za kasnija, u financijskom smislu povoljnija vremena, usmjerava još uvijek izgled i razvoj Trnja.
Iz teksta kataloga, Toni Bešlić

Foto: Press