fbpx

Jubilarna 400-ta emisija Eko zona na malim ekranima

HRT…

Eko zona 400-ta emisija – 9. siječnja, 2019. na HTV1

Eko zonaHrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u srijedu, 9. siječnja, 2019. U 11.10 sati donosi jubilarno 400-to izdanje emisije Eko zona. Urednik Mladen Iličković uz kolegicu novinarku i urednicu Snježanu Babić ne krije zadovoljstvo emisijom koja iz tjedna u tjedan ima sve veći broj gledatelja:
– Uređivati, ‘novinarčiti’ i snimati za Eko zonu je borba da to ne bude isključivo tmurno upiranje na hrpe smeća, prijetnje otrovima, kraj civilizacije, sebičnjake koji privatiziraju dobit, a socijaliziraju štetu. To bi ipak trebao biti pokušaj da se nađu vrijedni ljudi koji iz svojih lijepih misli uzgoje neki put prema obnovljivim izvorima energije, razdvajanju otpada, ekološki uzgojenoj hrani… prema boljoj Hrvatskoj. Nadam se da smo im na toj plovidbi medijskim prostorom od 2. listopada 2006., prevozeći 2000 reportaža, pomogli i opravdali kvalitetom novce svih pretplatnika.
Eko zona, Mladen IlickovicSkromno se nadovezujući i umjesto svog iskustva te 13-godišnjeg rada na emisiji, čije su reportaže nerijetko nagrađivane što domaćim, što stranim novinarskim priznanjima, izdvojio nam je mišljenja gledatelja i sudionika u prilozima:
– Takve emisije i programi izdižu HTV iznad ostalih televizija; nivo profesionalnosti i strasti prema poslu su ovdje očite.
– Supruga je prva pogledala prilog (ja sam bio na službenom putu) i oduševljena. Ne može prestati hvaliti kvalitetu, količinu informacija, režiju te vizualne detalje.
Nema odmora u Eko-zoni, koja 9. siječnja donosi nove teme: više od godinu dana od osnivanja Povjerenstva za novu hrvatsku energetsku strategiju završila je javna rasprava o Zelenoj knjizi. Riječ je o stručnoj podlozi za energetski razvoj naše zemlje. Zagovornici energetskog zaokreta prema obnovljivim izvorima energije tvrde kako je Zelena knjiga već zastarjela i prilično neambiciozna. Prije 7 godina cijeli tok Mure i Drave proglašen je regionalnim parkom, a prije 6 UNESCOV-im rezervatom biosfere. Zašto su važni rezervati biosfere i što ugrožava biološku i krajobraznu raznolikost Mure i Drave? U turskoj termoelektrani Soma počeli su iskorištavati otpadnu toplinsku energiju. Nedavno je u Zagrebu predstavljen sveučilišni udžbenik Nevenka Hercega, Svjetlane Stanić-Koštroman i Marija Šiljega pod nazivom “Čovjek i okoliš”. Otvoren je hrvatski dio natječaja za Europsku nagradu za urbane prostore. Pratili smo I nedavno u Zagrebu održan okrugli stol “Tko je odgovoran za odgovorno ribarstvo”.

Foto: Press