fbpx

Nagrađeni najljepši školski vrtovi u RH!

Očuvanje prirode…

najljepši školski vrtovi– Vodi nas ideja da dijete kad jednom posadi i njeguje biljku, tu biljku neće uništiti, te da će nove generacije djece u očuvanju prirode u Hrvatskoj i našega planeta biti u tome bolje od svojih roditelja – rekla je voditeljica projekta Lidija Komes.
Danas je u studiju ‘Bajsić’ na Hrvatskoj radioteleviziji održana svečana dodjela nagrada za 2014. godinu projekta ‘Najljepši školski vrtovi’. ‘Zlatna povelja HRT-a‘ za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske dodijeljena je Osnovnoj školi Dragutina najljepši školski vrtoviTadijanovića iz Petrinje, dok je za najljepši školski vrt primorske Hrvatske dodijeljena Osnovnoj školi ‘Žrnovnica’ iz Žrnovnice.
Povjerenstvo je također odlučilo da se specijalna nagrada dodijeli Dječjem vrtiću ‘Ivančica’ iz Ivanca za najljepši dječji vrtić u Republici Hrvatskoj te da se nagrada za kontinuitet dodijeli OŠ ‘Mikleuš’ iz Mikleuša.
Uz svečanost proglašenja pobjednika, proslavljena je i obljetnica projekta kojeg već najljepši školski vrtovi20 godina zajednički vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Uz to, vrijedne mlade vrtlare podupiru te daruju i brojni drugi donatori te ih tako potiču da uljepšaju školski okoliš i u svojim vrtovima sačuvaju ljepotu hrvatske prirode te njezinu bogatu biološku raznolikost.
Projekt ‘Najljepši školski vrtovi’ prvi puta je održan tijekom školske 1994./95. godine na poticaj Obrazovnog programa Hrvatskoga radija, ekološke emisije “Slušaj kako zemlja diše” i njezine urednice Lidije Komes. Od tada se u uređenju i ljepoti svojih vrtova natječu učenici osnovnih i srednjih škola cijele Hrvatske, a neki su vrtovi, primjerice vrt osnovne škole u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije u Šibeniku te vrt poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu postali i turistička odredišta te ih posjećuju domaći i strani turisti.
Projekt ‘Najljepši školski vrtovi‘ 2005. godine dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima.

Foto: Press