fbpx

Oda-birano: Nova premijera autorice Lade Duraković

Arhiv Renato Pernić…

Lada DurakovićNova premijera u ciklusu Oda-birano donosi jedinstven uvid u Arhiv Renato Pernić u koji je zavirila autorica ove dokumentarne priče, muzikologinja Lada Duraković. Arhiv koji nosi ime legendarnog radijskog urednika i etnomuzikologa Renata Pernića (1938.-2002.) pokrenut je nakon njegove smrti i donosi ukupno objavu 20 kompaktnih ploča vrijedne arhivske građe istarske glazbe.
Renato Pernić je kao urednik ostvario brojne emisije vezane uz tradicijsko glazbeno stvaralaštvo i izvodilaštvo Istre, a svoja je istraživanja dijelom objavio i u knjizi “Meštri, svirci i kantaduri” (1997.). Pernićeva nekadašnja radijska kolegica Lada Duraković godine 1996. zabilježila je dragocjen razgovor sa samim Renatom Pernićem i njegovim snimateljem Branimirom Paićem, a u emisiji se donose svjedočanstva i sjećanja Brune Krajcara, te selektora i pokretača projekta Danielea Pernića i arhivistice Vesne Ivetić. U ovoj dokumentarno-glazbenoj priči među svircima i kantadurima čut ćemo i sva tri naraštaja Pernić – Renata, njegova oca Ivana, te Renatova sina Danielea.
Autorica Lada Duraković muzikologiju je diplomirala u Ljubljani, a magistrirala i doktorirala u Zagrebu. Od godine 1994. do 2011. bila je zaposlena na Hrvatskom radiju – Radio Puli, do 2002. voditeljica glazbene redakcije radija. Uređivala je i vodila emisije ozbiljne glazbe, izravne prijenose i različite projekte. Od godine 2011. nositeljica je muzikoloških kolegija na Muzičkoj akademiji u Puli, a područje njezina interesa jest suodnos ideologije i glazbe u 20. stoljeću. Autorica je dviju knjiga, te koautorica sveučilišnog udžbenika, suosnivačica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Sudjeluje na brojnim konferencijama i simpozijima, urednica je i recenzentica različitih glazbenih izdanja i nosača zvuka.

Emisiju je tonski oblikovao Ozren Kiza
autorica Lada Duraković
urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović
Oda-birano, utorak 30. 01. 2018. HR1 u 18.15
Arhiv Renato Pernić

Foto: Press