fbpx

Svečano otvoreno 54. izdanje izložbe cvijeća Floraart

Zagreb…

Floraart

Floraart– Otkada je Floraart ovdje na Bundeku svake godine dižemo letvicu s još više izlagača i stotina tisuća cvjetova. Tako je i ove godine. Malo nas je ‘Bog kaznio’ i morali smo odgoditi, ali sad nam slijedi lijepo vrijeme i sve ćemo nadoknaditi. Hvala svim Zagrepčanima koji će doći kao i vrijednim ljudima koji su ovo sve organizirali! – rekao je na otvorenju izložbe cvijeća Floraart gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.
Danas je svečano otvoreno 54. izdanje najveće regionalne izložbe cvijeća Floraart. Zagrebački Bundek idućih će šest dana, od 16. do 21. svibnja, postati najljepši park u ovom dijelu Europe i privući stotine tisuća posjetitelja. Otvorenje izložbe prethodno planirano za ponedjeljak 13. svibnja bilo je odgođeno za danas zbog olujnog nevremena, a izložba se produljuje do idućeg utorka.
Gradonačelniku se na otvaranju pridružila i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, a okupljenima se obratio i direktor podružnice Zrinjevac Igor Toljan koji je izjavio:
Floraart– Floraart je jedno od važnijih događanja u Zagrebu. Izložba je uvijek osobita i pritom zadržava svoj izvorni duh. Pozivam sve građane da dođu na Bundek i da se sami uvjere u vještine vrtnih umjetnika koji su maštovitim kreacijama složili različite tematske cjeline u jedinstvenu priču.
Posjetitelji će moći uživati u više od 125.000 sadnica koje se prostiru na 300.000 m² Bundeka. Floraart već više od pola stoljeća uveseljava Zagrepčane i njihove goste kojih se ove godine očekuje više od 300.000. Na izložbi će svoj rad predstaviti 200 domaćih kao i 15 međunarodnih izlagača iz deset zemalja. Važan dio izložbe su Natjecanje izlagača, Hrvatski kup florista, Natječaj za najljepši kućni vrt i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola, a posjetitelji će moći kupiti i sadnice kojima će uljepšati svoje domove i vrtove.
– Ove godine malo smo promijenili koncepciju izložbe. Nema više velikog šatora, imamo nekoliko kupola, drugačiji je dojam. Ostalo nismo mijenjali, jer ekipa koji dobiva se ne mijenja. Veliki je broj natjecanja i radionica za naše posjetitelje. Tematski smo se orijentirali na ekologiju i održivi razvoj, mislimo da su to teme vrlo vrijedne za edukaciju naših najmlađih – izjavio je dopredsjednik izvršnog odbora Floraarta Darko Uidl:
– Floraart znači puno za izlagače i natjecatelje, kao i građane. Upravo zato su nas prepoznali Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba. Broj autobusa i posjetitelja koji se ovdje pojave tijekom tjedan dana izložbe pokazuje nam da Floraart ima veliki značaj za naš grad!
Bogati program radionica, edukacija i natjecanja posjetitelje očekuje već u petak. Najmlađima je namijenjen Floragraad, a mališani će moći okušati u izradi herbarija u radionici koja traje od 16 do 19 sati. Oni malo stariji u plavoj kupoli se od 11 mogu upoznati s aranžiranjem sukulenata. Ljepote Nacionalnog parka Krka te Parkova prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Žumberak mogu se vidjeti u Zelenoj kupoli između 10 i 13 sati.
Izložba cvijeća Floraart se održava svaki dan od 9 do 21 sat, a ulaz je besplatan.

Foto: Press