fbpx

Plastične vrećice ne smiju biti besplatne!

Hrvatska…

Prijatelji životinja upozoravaju na obvezu naplate plastičnih vrećica od 1. siječnja 2019., a priopćenje za medije prenosimo u cijelosti

plastične vrećice– Na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, prema kojem je prodavatelj obvezan naplatiti sve lagane plastične vrećice potrošaču. Lagane plastične vrećice ovim pravilnikom definirane su kao plastične vrećice za nošenje s debljinom stijenke manjom od 50 mikrona – pišu u priopćenju za medije iz udruge Prijatelji životinja.
Vrlo lagane plastične vrećice s debljinom stijenke manjom od 15 mikrona još uvijek su besplatne, no prodavatelj je obvezan na vidljivom mjestu istaknuti obavijest sadržaja ‘Vrećice koristite štedljivo’. Ovakve vrećice koriste se isključivo zbog higijenskih razloga ili se koriste kao primarna ambalaža za rasutu hranu i nisu namijenjene za nošenje namirnica iz trgovina. Dok se neke trgovine vrlo ozbiljno i precizno pridržavaju ove zakonske odredbe, neke ih u potpunosti zanemaruju.
Stoga iz udruge Prijatelji životinja smatraju da takve treba prijaviti nadležnim institucijama.
plastične vrećicePrijatelji životinja godinama upozoravaju na štetnost uporabe plastičnih vrećica te pohvaljuju ove osnovne mjere koje imaju za cilj smanjiti potrošnju plastičnih vrećica. Besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem plastičnih vrećica u trgovinama potrošači su izgubili svijest o njihovoj stvarnoj cijeni koju naposljetku plaća okoliš. Da su plastične vrećice problem prepoznalo je mnogo država u svijetu koje ih naplaćuju i oporezuju, a neke države su ih potpuno zabranile kako bi zaštitile svoj okoliš te životinjski svijet na kopnu i u moru.
Osim što se iznimno sporo razgrađuju i predstavljaju ozbiljan ekološki problem, plastične vrećice su opasnost za životinje koje ih mogu pojesti ili se zapetljati u njih. Hrvatska, kao turistička zemlja, ima posebne interese zaštititi svoje more, nacionalne parkove, rijeke, jezera i šume od plastičnih vrećica.
plastične vrećicePrijatelji životinja smatraju da zabrana plastičnih vrećica ima veliku edukativnu vrijednost jer uči da ne moramo koristiti sve što se može proizvesti. Recikliranje, iako je poželjno i korisno, nije ekonomično i teško je provedivo. Samo oko 1% vrećica završi na recikliranju, a ono ne rješava problem njihove daljnje neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i toksične kemikalije.
Prioritet bi trebalo biti drastično smanjenje i prestanak proizvodnje plastičnih vrećica i druge plastične ambalaže, njihova ponovna uporaba i reciklaža te prelazak na višekratno iskoristive platnene vrećice i torbe. Jedna osoba uporabom platnene vrećice u prosjeku štedi 288 plastičnih vrećica godišnje.
Prijatelji životinja mole građane da i sami pridonesu očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem platnenih torbi, mrežastih i platnenih vrećica, košara i sličnih višekratno uporabljivih predmeta. Na taj način mogu doprinijeti stvaranju čistijeg i zdravijeg svijeta, bez nasilja prema životinjama i prirodi. Apeliraju i na strogo pridržavanje mjera propisanih Pravilnikom te savjesne građane mole da nadležnim službama prijave svako kršenje, na dobrobit svih nas.

Foto: Press