fbpx

Ratovi kartela u Ciudad Juarezu

Zagreb…

U ciklusu Mijenjamo svijet dokumentarni film Ratovi kartela u Ciudad Juarezu

Ratovi kartelaHrvatska radiotelevizija u srijedu 16. listopada na Prvom programu (HRT – HTV1) u ciklusu Mijenjamo svijet prikazuje dokumentarni film Ratovi kartela u Ciudad Juarezu. U proteklih 10 godina u Meksiku je ubijeno više od 200.000 ljudi. Većina žrtava ubijena je na ulicama Juáreza, grada blizu granice sa SAD-om, u oružanim sukobima zaraćenih narkokartela La Línee i Sinaloe, koji se bore za prevlast u trgovini kokainom namijenjenom američkom tržištu.
Novinar Alejandro Delval ubacuje se u kartel La Línea te mjesecima prati put kojim se kokain krijumčari od Juáreza do New Yorka. Droga se prvo prebacuje preko graničnog prijelaza u El Pasu, Texas, gdje se skladišti, a zatim, nakon nekoliko dana, šalje brodovima u sve veće američke gradove, poput New Yorka, Las Vegasa i Los Angelesa. Kako bi stale na kraj kartelima, meksičke vlasti šalju na to područje više od 250 pripadnika savezne policije. Na američkoj strani granice danonoćno patrolira pogranična policija. No čini se da je sve to uzalud.
Sniman u izrazito opasnim uvjetima, francuski dokumentarni film Ratovi kartela u Ciudad Juarezu otkriva pravo lice trgovine drogom između Meksika i SAD-a.
Dokumentarni film Ratovi kartela u Ciudad Juarezu gledajte u srijedu 16. listopada na Prvom programu Hrvatske televizije u 21 sat.

Foto: Press