Recepti: Božić uz veganska jela sve poželjniji!
By redakcija On 23 pro., 2019 At 02:42 PM | Categorized As Događanja, Gastro, LifeStyle, Moda, Reportaže | With 0 Comments

Hrvatska…

Recepti za veganska jela sve traženiji, pečenka bez životinjskog mesa i francuska salata s veganskom majonezom sve popularnija i u hrvatskim obiteljima

ReceptiIz Velike Britanije stiže vijest da je prodaja veganskih božićnih jela narasla na rekordnu razinu te da mnogi traže zdravije i etičnije opcije za blagdansku gozbu. Tamošnji najveći trgovački lanci bilježe porast prodaje veganskih proizvoda za 40 %. Navode primjere kako se jedna veganska hrenovka u tijestu proda na svaku četvrtu mesnu verziju istog jela te da će više od dvije od pet obitelji na Božić imati bezmesna jela.
U Njemačkoj predviđaju da će ovaj Božić biti najveći ikad što se tiče veganske hrane, a bezmesni asortiman prikladan svima se neprestano širi. Diljem svijeta naglo raste broj ljudi zainteresiranih za veganske proizvode i jela.
I u Hrvatskoj raste ponuda u klasičnim restoranima i restoranima brze hrane, a u trgovinama se mogu naći sve raznovrsniji veganski proizvodi poput ćevapa, salama, sireva, vrhnja, mlijeka, jogurta, majoneze bez jaja, kobasica, burgera i drugih opcija bez sastojka životinjskoga porijekla.
ReceptiVeganska hrana prikladna je svima neovisno o načinu prehrane, stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da ovaj Božić provedu uz jela koja ne sadrže patnju životinja i ne uzrokuju klimatske promijene i srčana oboljenja.
U udruzi Prijatelji životinja smatraju da blagdanski ručak ili večera trebaju odisati veseljem, srećom i proslavom života. Poručuju da je proslava blagdana uistinu radosna kada se izabere slavlje bez oduzimanja života drugim bićima jer bol i smrt životinja nikako nisu u duhu suosjećanja, mira, milosti, blagostanja i sreće koje prizivamo u ovo blagdansko vrijeme.
Kako bi zainteresirali što više ljudi, Prijatelji životinja nude recepte koji će i onima koji misle da ne mogu provesti blagdane bez pečenja, sarme i tradicionalnih kolača dati primamljivi izbor delicija.
Primjerice, jelo uobičajeno za ovo doba godine poput sarme, moguće je jednako ukusno pripremiti i bez mesa. Za pripremu pečenja tu je sejtan, francuska salata s majonezom bez jaja svima je dostupna, a tradicionalni desert poput orahnjače lako je pripremiti bez jaja i mlijeka. To je tek dio prigodnih jela koja se mogu pripremiti sa suosjećanjem, a ideja je još mnogo.
Uz trinaest recepata blagdanskih jela s privlačnim fotografijama, na www.prijatelji-zivotinja.hr nalazi se i video koji prikazuje kako napraviti juhu od graha, pečenku punjenu povrćem, karameliziranu mrkvu i prokulice, mlince u umaku od gljiva te makovnjaču.

Foto: Press

comment closed