fbpx

Rođendan umjetnosti u sklopu projekta Art’s Birthday

Zagreb…

Rođendan umjetnostiHrvatski se radio u srijedu 17. siječnja 2018. godine po trinaesti put uključuje se u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Europske radijske unijeArt’s Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti. Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija – organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncernoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove Umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima.
Kao i dosadašnjih godina Europska radijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svojem Trećemu programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bratislave, Praga, Stockholma, Beča, Lausanne, Ljubljane, Beograda, Bukurešta, Pariza, Antwerpena, Lisabona, Madrida, Moskve, Freiburga, Helsinkija, Weimara, Limericka, Chicaga, kanadskog South Rivera i Zagreba.
Zagreb se u globalnu proslavu uključuje u 20.20 izravnim prijenosom dijela koncerta iz dvorane Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na kojemu će nastupiti studenti i profesori udaraljki. Taj je koncert dio međunarodnoga festivala IPEW- International Percusssion Week koji se ove godine održava od 17.- 20. siječnja u Zagrebu i Bjelovaru.
Dio koncerta kojime se Hrvatski radio uključuje u proslavu 1 000 055. rođendana umjetnosti nosi naslov “Beskraj početka” a sačinjavaju ga skladbe Desert Thorn skladatelja Igora Lešnika i Rainbow Factory skladateljice Ivane Bilić. Poput tajne postojanog stvaranja, u Epu o Gilgamešu – povijesnom sumerskom kralju Uruka koji je vladao oko 2700 godine prije Krista – nalazimo najstariju poznatu referencu o plodu Lycium barbarum, kojem zapadna kultura pripisuje sposobnost pomlađivanja. Klinastim pismom na jedanaestoj glinenoj pločici spjeva napisano je između ostalog: “Postoji biljka…nalik na pustinjski trn…dosegni…i postat ćeš ponovno mlad.” Međutim, u potrazi za besmrtnošću Gilgameš na kraju pronalazi smrt.
Kako ističe autor projekta profesor Igor Lešnik, “projekt Beskraj početka slavi bezvremenost istražujući: paradigmatski eternalizam vlakova bez stanica, alegorijsku simboliku jezika koji brbljaju, izazove glazbenih komada koji nastavljaju zvučati i nakon što se odsvira posljednja stranica partiture…”
Kompozicije izvode Ivana Bilić (vibrafon) i Slavko Juraga (glas), te Flam-a duo (marimbe) i biNgbang udaraljkaški ansambl Muzičke akademije.
Iva Lovrec ŠtefanovićI ovogodišnji Rođendan umjetnosti za slušatelje Trećeg programa HR pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa.
– Višegodišnje iskustvo priprema priloga iz Zagreba, te prijenosa različitih događanja iz cijeloga svijeta u ovom jedinstvenom izumu Roberta Fillioua otkriva nam Rođendan umjetnosti kao divno apsurdan i duhovit svijet u kojem se najrazličitijoj publici otvara sama srž Fluxusa- umjetničkog pokreta kojemu je bio jedan od suosnivača. Ta najozbiljnija zabavna globalna proslava u kojoj već godinama sudjelujemo predstavlja hommage umjetnikovu snu o vječnoj mreži – rekle su urednice.
U svojoj Šaptanoj povijesti umjetnosti Robert Filliou tvrdi: “Sve je započelo sedamnaestog siječnja prije milijun godina… Onda… sedamnaestog veljače prije sto tisuća godina čovjek uze šaku snijega. Prinese je uhu. Stisnu snažno. I začu… Iskušajte to jednom! Uzmite bocu octa u desnu ruku. U lijevu ruku uzmite komad krede. Pustite nekoliko kapi octa neka padnu na komad krede i vidite što će se dogoditi. Ali možda to što vidite nije važno…”

Više o EBU projektu na: http://artsbirthday.ebu.ch/

Foto: Press