fbpx

Svečano otvorena izložba ‘Atlas mistike svjetla’!

Atlas mistike svjetla

Atlas mistike svjetlaDovoljno je malo podići glavu kako bi doživjeli ‘Atlas mistike svjetla‘ koji je okružen jedinstvenim bojama, oblicima i prelijepim detaljima koji se kriju u vitrajima zagrebačke katedrale.

Svjetski poznat fotograf Zvonimir Atletić i ovaj puta pronašao je inspiraciju u čarobnoj svjetlosti koja prolazi s visina svodova zagrebačke katedrale i prosipa se sve do podnožja.
Samo profinjeno oko fotografskim aparatom, kojim Zvonimir vješto upravlja, dalo je rezultat savršeno tehnički snimljenih vitraja, kao i izvrsnu kreativnost svakog  kadra u kojem se pretapa ritam boja i forme.
Atlas mistike svjetlaOvaj zahtjevni pothvat imao je za cilj približiti svaki detalj mistične ljepote svjetla i boje. Stvaran  je uz savršeno poznavanje svih tehničkih problema s kojima se samo izuzetni poznavatelji svijetla mogu uhvatiti u koštac.
Kristalno čiste fotografije otkrivaju skrivene detalje na vitrajima koje ni jedan posjetitelj katedrale ne može uočiti prostim okom. Ovom izložbom dobili smo uvid u prizore smještene u kvadrifore i trifore s bogatim motivima crvenih i modrih romboidnih cvjetića, motivima križeva, kaleži, motivima listova, cvjetnim vjenčićima i puno detalja skalarnog slikanja koji se nalaze na vitrajima katedrale.

Zvonimir Atletic_1Pravilno postavljenim nizom fotografija Zvonimir je spustio u ravninu oka fotografije koje odišu čistoćom forme koja je protkana različitim šarama od boje slonovače, žute, purpurne, smaragdne, sve do nebesko plave. U svakom detalju osjeća se mekoća i staklena prozirnost kroz koju prolazi svijetlo. Ta zasljepljujuća ljepota tako vjerno prikazana mora očarati svakog gledatelja koji zastane pred svakom novom fotografijom  i s istim ushićenjem promatra ljepotu protkanih boja, motiva i poruka.

Ljepota je bezvremenska samo ju treba uočiti. To je svojim dugogodišnjim radom već nebrojeno puta pokazao Zvonimir Atletić. On zasigurno zna prepoznati trajne vrijednosti i svojim rafiniranim okom zabilježiti i postaviti u začudno lijepe fotografije.

Ovu Izložbu postavljenu u Centru za kulturu Trešnjevka može se pogledati svaki dan od 10 do 19 sati, a traje do 10. siječnja 2014. godine.