fbpx

Tomislav Fačini:Tko još voli dosadne i predvidljive darove?

Zagreb….

Svježina novih aranžmana na božićnome koncertu Zbora Hrvatske radiotelevizije u ciklusu Sfumato

Tomislav Fačini– Tko još voli dosadne i predvidljive darove? Odgovor je jasan… I zato je Zbor Hrvatske radiotelevizije u vrijeme darivanja svojoj dragoj publici pripremio koncert pun neočekivanih obrata. Nismo uvik kontra, ali nemamo ni nepotrebnih zadrška. Gabrieli i Monteverdi sa saksofonima, zašto ne? Mozak se i ekonomija skladatelja dotičnih vremena apsolutno slažu s uporabom instrumenata koji opsegom i virtuoznošću odgovaraju zadanoj dionici, a džez i barok dva su čeda iste majke, basso ostinato i walking base, šifre ovdje i ondje, improvizacija na skale i moduse, ritamska energija i bezobzirna raspojasanost koja ne trpi metričke okvire, ali traži jasan puls. Sve je to okvir u kojemu smo ostvarili, nadam se, što življe izdanje majstora monodije i cori spezzati, u spoju s dixie-zvucima božićnoga standarda i hrvatskih božićnih pjesama – otkrio nam je maestro Tomislav Fačini pozadinu koncepcije sinoćnjega programa.
Tomislav FačiniKao što je to već dugogodišnja tradicija u ciklusu Sfumato, Zbor Hrvatske radiotelevizije održao je prigodni, adventski koncert. Ovoga je puta nastupio u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na Zrinjevcu, u čije su predvorje jedva stali svi koji su došli poslušati nekonvencionalni blagdanski program pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija. U prvome dijelu programa izvedene su skladbe slavnih majstora bazilike svetoga Marka u Veneciji, njezina dugogodišnjega orguljaša i skladatelja Giovannija Gabrielija te kapelnika Claudija Monteverdija. Njihovi moteti i uglazbljenja psalama Laetatus sum, O magnum mysterium, Jubilate Deo, Nisi Dominus i Hodie Christus natus est, osim što su pokazali blistavi sjaj venecijanskoga višezbornog idioma cori spezzati, predstavili su i zanimljive instrumentalne intervencije maestra Tomislava Fačinija, koji je, primjerice, uveo saksofone u te kasnorenesansne odnosno ranobarokne skladbe.
Nikola Fabijanić i Tomislav Žužak svirali su saksofone, a uz njih su se Zboru Hrvatske radiotelevizije pridružili Vanja Lisjak, Urban Turjak i Domen Gantar na trombonima, Darko Sedak Benčić na trubi, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi, Sven Buić na kontrabasu, Pavao Mašić na orguljama te Marko Mihaljević na udaraljkama. Ni božićne pjesme koje je maestro Tomislav Fačini izabrao za sinoćnju prigodu nisu zaostajale svježinom aranžmana, ni vokalnoga ni instrumentalnoga. Osim tradicijskih pučkih pjesama iz različitih hrvatskih krajeva – Poslan bi angel Gabriel, Tri kralja jahahu, Ta zvezda, Veseli se, Majko Božja, Oj, djetešce i Oj, pastiri – na programu se našao i proslavljeni evergreen Santa Clause is Coming to Town.
Zbor Hrvatske radiotelevizije nastavlja niz božićnih koncerata večerašnjim gostovanjem u crkvi Presvetoga Trojstva u Slavonskome Brodu s početkom u 19.30 te nastupom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama u petak 15. prosinca s početkom u 19.00. Spomenuti će koncert snimati Hrvatski radio (HRT – HR) i Hrvatska televizija (HRT – HTV). Snimke će se emitirati na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u utorak 19. prosinca s početkom u 20.00, na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) na Badnjak s početkom u 20.00 te na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u skraćenome obliku na Božić s početkom u 13.00 sati.

Foto: Press