fbpx

Ugasila se svjetla reflektora 59. Međunarodnog dječjeg festivala

Šibenik…

Zatvoren je 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku!

svjetla festivala– Iza nas je 59. Festival i sa sigurnošću možemo reći da je još jednom napravljen dobar posao. Zahvaljujem svim sudionicima Festivala, svima koji su bili dio programa. Zahvaljujem se organizatorima, sponzorima i pokroviteljima te, naravno, djeci koji su dali svoj doprinos da Festival i ove godine bude prepoznatljiv. Svi vi koji ste bili ove godine na Festivalu nadam se da nosite dobre dojmove i da ćete se vratiti iduće godine, a mi koji sudjelujemo u organizaciji na ovaj ili onaj način potrudit ćemo se da se dobro osjećate. Vidimo se na 60. Međunarodnom dječjem festivalu u prekrasnom Šibeniku – poručio je, između ostalog, dožupan Nikola Blažević.
Čast da privede kraju posljednje festivalsko izdanje, pred veliki jubilej iduće godine, pripala je dramskom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih netom nakon što je na ljetnoj pozornici spuštena festivalska zastava. Pred punim gledalištem u subotu navečer izvedena je predstava ‘Djevojčica koja je previše čitala’, a publici se na početku programa svečanog zatvaranja ispred katedrale sv. Jakova obratio i dožupan šibensko – kninski, Nikola Blažević.
svjetla festivalaU dva tjedan, koliko traje MDF, u programu 59. Festivala sudjelovalo je preko tisuću sudionika, održano je preko 200 programa zahvaljujući gostima iz 17 stranih zemalja.
– Svaki od programa opravdao je epitet međunarodnog događanja pa su tako radionički program vodili talijanski ilustratori i likovni umjetnici, predstavnici umjetničke škole iz Japan te Crne Gore. Predstave su na ljetnoj pozornici, na novoj sceni te na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku izvodili prijatelji festivala iz Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, te između ostalih, i Mađarske. Na ulicama i trgovima posjetitelje Festivala zabavljali su ulični umjetnici s četiri kontinenta – iz Kanade, Južne Amerike, Europe i Azije, a prvi put nakon višegodišnje pauze na scenu se vratio i noćni program rezerviran za nešto starije posjetitelje Festivala te je dio programa bio posvećen velikanima kulturnog života Hrvatske poput Ive Brešana i Đele Jusića, a na ljetnoj pozornici održan je i koncert Djeca pjevaju Arsenu u izvedbi dječjih zborova Zdravo maleni i Cvrčak te gostiju udruge Glazbeni Talenti – Music Talents iz Splita te Gabi Novak i Matije Dedića. Filmski program na Gorici još je jednom opravdao kult omiljenog kina pod zvijezdama, a već sad spreman je okvir za veliki jubilej i lipanj 2020. godine kad će se nad ljetnom pozornicom ponovno zavijoriti festivalska zastava, dječji zbor Zdravo maleni otpjevat će istoimenu festivalsku himnu, a Šibenik će po šezdeseti put postati najsretnije mjesto na svijetu – poručuju organizatori.

Foto: Press