fbpx

Ekskluzivni intervju s poznatom dizajnericom iz New Yorka

mia-hebib-oblik-atelier1Prije dolaska  iz  New Yorka u Zagreb razgovarali smo s poznatom dizajnericom nakita Mijom Hebib koja će tijekom svojeg  kraćeg boravka u suradnji s Učilištem Profokus održati  radionice dizajna nakita. Cilj Profokusove radionice je otvoriti put prema vanjskom tržištu, a najtalentiranijima moguću suradnju.

Scena: Vaš put dizajnerice nakita počeo je u Zagrebu ?
U Zagrebu sam išla u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje sam u klasi prof. Mataušića i prof. Ljubića započela svoju igru s metalom. Oduvijek sam željela raditi nešto s rukama. Dopala mi se intimna atmosfera i u klasi smo stvorili svoj mali raj.

Scena: Školovanje ste nastavili  u Americi?
Zadnju godinu srednje škole završila sam u Americi, a nakon toga upisala sam  fakultet u Atlanti. Bio je to pravi odabir, privatni fakultet  Savannah College of Art and Design. Dobila sam  stipendiju na osnovu mape svojih  radova. Zaljubila sam se u taj grad jer je potpuno drugačiji od ostalih  gradova u Americi. Ima uspavanost juga i interesantnu povijest različitih i vrlo kompleksnih  društvenih slojeva. Zato je plodno tlo za kreativce. Nakon završenog  fakulteta  odselila sam se u New York City  koji mi je zadnjih dvanaest  godina dom i još uvijek me inspirira i gura prema naprijed.

oblik-atelieScena: Dolazite ponovo u Zagreb i u Učilištu Profokus ćete imat ćete radionice, kome su namijenjene?
Imala sam priliku po prvi puta ovo ljeto od mojeg odlaska iz Hrvatske  provesti kvalitetno i kreativno vrijeme i upoznati nove ljude koji se bave sličnim stvarima kao i ja.  Želja mi je biti malo više u Hrvatskoj i povezati svoja dva svijeta,  moj dom u Americi  i moj rodni kraj.
Moje iskustvo kao dizajner i kao ‘small business owne’r  je jako veliko i htjela bih prenijeti dio tog znanja iz mojeg velikog svijeta u Zagreb  u nadi da potaknem i inspiriram studente i amaterske umjetnike i dizajnere da se okreću sve više svijetu, ali da to rade s čvrstim korijenima gdje se nalaze.
Ja imam  ‘corporate design experience’  i isto tako vodim svoj mali atelje koji sada sve više raste. Želja mi je  pokazati razliku i spone između svijeta  ‘mass market’ proizvodnje unikati, ograničene serije, ručna izrada. Svi načini izrade jednako  su  prisutni na sceni dizajna i bitno je odrediti kojem putu se okrećemo.  Učilište Profokus prepoznalo je i moj rad i prijedlog suradnje u pokretanju radionice kao mogućnosti stjecanja novih znanja i plasiranja ideje i produkta na tržište.
Radionica je otvorena za sve koji su zainteresirani za dizajn nakita i koji žele znati  o procesu kako izgleda kohezivna kolekcija od početka do kraja.

NakitScena: Što je osnovni cilj rada u radionici?
Cilj je pokazati proces od početka do kraja izrade nakita.
To podrazumijeva: istraživane trendova, višeserijska proizvodnja, nasuprot unikata i ručno izrađenog nakita. Kako postaviti i točno odrediti  kartu boja  i materijala.  Izrada skica i  pristup nastanka kolekcije, pregled tehničkog crteža i  specifikacija, važnost načina proizvodnje.
To su potrebna znanja da bi nastala  skladna  kolekcija  nakita s tehničkim crtežom  i riješenom idejom o samom načinu  proizvodnje.

Scena: Što je važno za uspjeh u dizajnu nakita?
Bitno je definirati priču koju želite ispričati. To znači  napraviti pomak u dizajnu , odnosno  imati izvrstan, poseban komad nakita ili pak imati  komercijalni nakit ili na kraju samo nešto što zovemo nakitom. Svaka priča mora zasebno stajati kao ideja i naravno svaki njezin dio mora biti kao puzzle u kolekciji.

Scena: Imaju li dizajneri nakita šansu za plasman svojih ideja i proizvoda izvan naše zemlje?
Naravno da imaju , ali  sve ovisi o njihovim željama i kako se žele otvoriti prema tržištu. Što  mogu  ponuditi svjetskom tržištu, a da je unikatno, posebno i inventivno.
Cilj Profokusove radionice je otvoriti put prema vanjskom tržištu, a najtalentiranijima moguću suradnju.

Nakit1Scena: Koji su  vaši planovi i novi projekti ?
Moj brand Oblik Atelier je u fazi širenja prodajnih mjesta. Nova kolekcija The Brass Band je trenutno našla mjesto u Bergdorf Goodman-u jednoj od najprestižnijih trgovina u NYC pa u Frye muzeju u Seattleu, te još nekoliko novih butika po NYC i Americi. Dobili smo poziv za trunk show u Henri Bendel kući u veljači i uz to poziv za sudjelovanje u Norton Art Muzeju u West Palm Beach za njihov godišnji Bijoux event, tako da smo trenutno zauzeti s proizvodnjom i širenjem našeg tržišta.
Povezala sam se s radionicom u Zagrebu i dio Oblik Atelier proizvodnje će se oslanjati na izradu iz Hrvatske, zato sam prvenstveno ponovno tu u radnoj fazi. Nadamo se isto da ćemo moći naći vrijeme i mjesta za suradnju u Hrvatskoj  i da ću imati prilike učvrstiti i proširiti tu sponu NYC – Zagreb.

Foto: Press Scena.hr