Srijeda na 16. Zagreb Film Festivalu: Sve je dobro, Dragi sine…
By redakcija On 14 stu., 2018 At 10:56 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Popratni filmski program Zagreb Film Festivala u znaku Silvija Berlusconija!

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zagreb Film FestivalU glavnom programu njemački film Sve je dobro koji posebno odzvanja u vrijeme #MeToo pokreta i tuniški Dragi sine s koprodukcijskim potpisom slavne braće Dardenne. Očaj supružnika koji se nose s odlaskom svog sina u ISIS dominira prvim večerašnjim filmom u glavnom natjecateljskom programu. Dragi sine, intrigantno ostvarenje Mohameda Ben Attije, čiji su koproducenti slavni Luc i Jean-Pierre Dardenne, na rasporedu je u 18.30 u kinu Europa.
Dilema žene koja biva prisiljena na seks tema je filma Sve je dobro njemačke redateljice Eve Trobisch, koji gledamo u 21:00 u kinu Europa. Junakinja će zatajiti da je silovana i pustiti da stvari teku svojim tokom, ali šutnja će imati posljedice, i to ne samo za njezinu vezu s partnerom. Film je ovjenčan nagradama na festivalima u Locarnu i Münchenu.
LoroOvaj dan na ZFF-u mogao bi se nazvati i Berlusconijevom srijedom – u fokusu čak dva filma našao se kontroverzni talijanski poduzetnik i bivši premijer. Loro velikog Paola Sorentina prikazuje se u programu Velikih 5 u 17:00 u kinu Tuškanac. Riječ je o najprovokativnijem i najrazuzdanijem Sorrentinovom filmu koji su nazvali i dekadencijom nezapamćenih razmjera.
Drugi film koji se bavi talijanskim medijskim mogulom je Kajman, politička satira Nanija Morettija, koja je po mnogima nagovijestila presudu Berlusconiju i utjecala na ishod parlamentarnih izbora u Italiji 2006. godine. Na rasporedu je u 18:30 u dvorani F22.
Program Ponovno s nama u 18:00 u MSU donosi treći film bosansko-hercegovačke redateljice Aide Begić. Ne ostavljaj me govori o trojici malih sirijskih izbjeglica u Turskoj koji se nastoje izboriti za bolji život, a zanimljivo je kako je redateljica glumce pronašla među sirijskom siročadi u turskim izbjegličkim kampovima.
Lada KamenskiIz istog programa u 20:00 u kinu Tuškanac gledamo sjajan metafilm Sare Hribar i Marka Šantića. Film Lada Kamenski koji progovara o sudbinama žena nepoželjnih na tržištu rada na Pulskom je festivalu dobio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu i scenarij. Publiku će nakon projekcije pozdraviti brojna ekipa filma.
Program u kinu Tuškanac nastavlja se u 22:00 kratkometražnim filmovima. U programu Kockice gledamo redateljski prvijenac Leona Lučeva Malo se sjećam tog dana.
Prva ostvarenja znamenitih čeških redatelja gledamo svake večeri u 21:00 u dvorani F22, a večeras je red na Janu Němecu i njegovim Dijamantima noći, priči o dva židovska mladića, bjeguncima iz vlaka koji ih prevozi u koncentracijski logor.
Ljubavnim pismom kinu mogao bi se nazvati film njemačkog klasika Wima Wendersa Kraljevi ceste iz programa Kino u kinu. Ovu dirljivu i duhovitu priču o muškom prijateljstvu imate priliku pogledati u 20:00 u dvorani Müller.
U programu Industrije islandski redatelj Hafsteinn Gunnar Sigurðsson na masterclassu u dvorani F22 u 16:00 govorit će o problemu ograničenih sredstava koja redatelji uspiju pribaviti za svoj prvi film. Stav je našeg gosta da ograničenja potiču kreativnost te neobična i zanimljiva rješenja.
U dvorani Müller u 18:00 u sklopu posebnog programa Festivali pod reflektorom gledamo izbor kratkih filmova prikazanih na 75. izdanju Venecijanskog filmskog festivala u sekciji Horizonti. Iako je selekcija brojčano malena, pokriva cijeli spektar: od drame do animiranog filma, od komedije do dokumentarnog filma.

Foto: Press

comment closed