Prestali s uzgojem životinja radi krzna
Piše: redakcija On 1 pro., 2016 At 02:18 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

U Japanu…

Prestali s uzgojem životinjaUzgoj kuna radi krzna došao je svome kraju zatvaranjem zadnje farme u Niigati. Posljednjih godina japanski Centar za prava životinja učestalo je prijavljivao farmu kuna Otsuka zbog rada bez dozvole i kršenja japanskog Zakona o invazivnim vrstama iz 2006. godine. Nakon što je ta farma završila s radom, Japan se priključio rastućem broju država koje su prestale s takvom praksom.
Nakon donošenja Zakona postalo je ilegalno graditi nove farme na kojima bi se uzgajale kune u Japanu. Šteta za bioraznolikost uzrokovana bijegom američkih kuna s farmi postala je značajan problem, pa je Zakonom ograničen uzgoj neautohtonih vrsta američkih kuna, rakuna i nutrija za samo određene svrhe poput znanosti i edukacije. Prema Zakonu, farmama za kune sagrađenim prije 2006. godine, dopušteno je nastaviti s radom uz prateću dozvolu. Budući da se radilo o jedinoj preostaloj farmi, zatvaranje Otsuka farme dovelo je do kraja japanskog uzgoja kuna radi krzna.
Popularnost odjeće sa životinjskim krznom u Japanu značajno se smanjila uslijed rastuće potražnje potrošača za etički proizvedenim proizvodima. Od svog vrhunca 2006. godine, uvoz krzna u Japan do danas je pao za čak 80%. Iza ovakve promjene stoji rastuća svijest kupaca o neetičnosti i okrutnosti proizvoda s krznom.
Kraj japanske proizvodnje životinjskog krzna velika je pobjeda za životinje koja prati i međunarodne trendove. Zbog etičkih i ekoloških razloga te brige za dobrobit životinja, sve više država okreće leđa uzgoju životinja radi krzna.

Foto: Press

comment closed