fbpx

Koordinacijske radne skupine u svakoj županiji

Hrvatska…

Osnovana prva koordinacijska skupina: od lokalne samouprave do policije, svi zajedno za provedbu

Luka Oman– Pozvali smo sve županije da koordinacijske radne skupine osnuju čim prije s obzirom na to da one mogu i trebaju pomoći provedbi Zakona o zaštiti životinja, kao i zbog odredbi koje su odmah stupile na snagu i rokova koji su kraći – rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja koja je o tome informirala sve općine, gradove i županije. Istaknuo je da je što skorije osnivanje koordinacijskih radnih skupina važno i zbog provedbe kontrole obaveznog mikročipiranja pasa, za koji je rok već 30. lipnja 2018. godine.
Svi smo se radovali novom Zakonu o zaštiti životinja, koji je nedavno stupio na snagu, no kako ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru propisan je i niz odredbi koje u tome mogu pomoći. Jedna od njih je da županije moraju organizirati koordinacijske radne skupine koje će poticati primjenu propisa iz područja zaštite životinja, udomljavanje pasa iz skloništa, mikročipiranje, kastraciju i educirati o odgovornoj skrbi za životinje.
radne skupine– Mjesec dana nakon stupanja Zakona na snagu već je osnovana prva koordinacijska radna skupina, i to u Virovitičko-podravskoj županiji. Koordinacijska radna skupina predlagat će mjere za smanjenje broja napuštenih životinja na njihovu području. Imenovana osoba odgovorna za dobrobit životinja je Predrag Mrmoš – poručuju iz udruge Prijatelji životinja.
Koordinacijske radne skupine sastoje se od predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave, skloništa za životinje, udruga za zaštitu životinja, komunalnih redara, policije, veterinarske inspekcije i drugih. Osnivanje tih radnih skupina odličan je i učinkovit alat koji obavezuje sve nadležne, a uključuje i sve druge koji mogu i žele pomoći, da sjednu za isti stol i naprave zajednički plan djelovanja, razmijene iskustva i surađuju u cilju smanjenja napuštanja životinja.
Uz već spomenute mjere kojima će utjecati na odgovorno postupanje svojih građana prema životinjama o kojima skrbe, zadaća koordinacijske radne skupine bit će i praćenje rada skloništa vezano za oglašavanje i udomljavanje životinja te unaprjeđenje zaštite životinja i rješavanje specifičnih problema u svojoj sredini.
Prijatelji životinja pozivaju sve jedinice regionalne samouprave da slijede primjer Virovitičko-podravske županije i što prije osnuju koordinacijske radne skupine. Novi Zakon o zaštiti životinja dao je zaista više nego dovoljno učinkovitih alata za borbu protiv neodgovornosti građana i sve jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ih u potpunosti iskoriste neće imati problema s provedbom Zakona te će vrlo brzo doći do rezultata koji će dugoročno donijeti uštedu i dobrobit životinjama i cijeloj zajednici.

Foto: Press arhiva