fbpx

Prijatelji životinja: Predstave s divljim životinjama su protuzakonite

Adventska događanja…

Predstave s divljim životinjama su protuzakonite, što se odnosi i na deve; četvrt milijuna kuna početnih troškova, kažu iz udruge Prijatelji životinja

Prijatelji životinja– Gotovo neopaženo prošla je vijest da se Đurđevac ubrzano priprema za dolazak deva iz Danske, kojima je namijenjena ‘važna uloga u adventskim događanjima’, a koje su u međuvremenu već stigle. Iako zvuči kao loša šala na nekom satiričnom portalu, zapanjujuća je činjenica da Turistička zajednica grada Đurđevca doista planira deve najprije koristiti kako bi na njima ‘kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar dojahali do jaslica u poklon malom Isusu’, a potom će smisliti kako će ih iskoristiti za nove turističke ‘atrakcije’ – upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja.
Udruga Prijatelji životinja, povodom saznanja o ideji kupnje deva, apelirala je prije četiri mjeseca na gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića da ponovno razmotri takvu nelogičnu odluku. Prijatelji životinja upozorili su da će kupnja deva, osim etičke neprihvatljivosti i kršenja zakona, značiti dugoročne troškove za kupnju, transport, troškove otvaranja zoološkoga vrta, ali i cjeloživotno uzdržavanje deva, čija je prosječna životna dob između 40 i 50 godina.
– Osim vanjskog izgleda i imitacije pješčanog podneblja, grad Đurđevac ničime ne zadovoljava uvjete pustinjske klime, što devama ne osigurava autohtono životno podneblje. Korištenjem deva u najavljenim predstavama tijekom adventskih događanja Đurđevac će svjesno kršiti Zakon o zaštiti životinja koji zabranjuje držanje divljih životinja te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. Istim Zakonom domaće životinje definirane su kao ”životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe”. Iz toga proizlazi da su deve u Hrvatskoj divlje životinje, pa Grad Đurđevac šalje poruku javnosti da ne samo da ne mari za provedbu Zakona o zaštiti životinja nego ga planira i kršiti – stoga su Prijatelji životinja uputili prijavu veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te zatražili obrazloženje propisa koji omogućava jednom hrvatskom gradu posebna pravila u postupanju sa životinjama od ostatka Hrvatske – kažu Prijatelji životinja i pozivaju gradonačelnika i Turističku zajednicu Đurđevca da turističku ponudu grada temelje na progresivnim vrijednostima bez iskorištavanja i zatočenja životinja.

Foto: Press