Otkrivamo tko bi trebao plaćati porez na pse i kad će porez stupiti na snagu

Ekskluzivno…

Porez bi trebali plaćati oni koji ionako umjesto udomljavanja biraju izdvajati novce za kupnju psa. Vrlo je važno da taj porez ne bude visok već mora biti simboličan, poručuju iz Udruge Prijatelji životinja

Porez na pseUdruga Prijatelji životinja podržavaju mogućnost da se uvede porez na pse. No kažu kako porez neće tako brzo stupiti na snagu.
– Porez na pse nije dio Zakona o zaštiti životinja niti to može biti, stoga stupanjem novog Zakona o zaštiti životinja na snagu neće niti ne može stupiti porez na pse. Također, Ministarstvo financija još nema gotov prijedlog, odnosno nema niti započet prijedlog u tom smjeru, stoga porez na pse neće tako skoro stupiti na snagu – kazali su iz Udruge Prijatelji životinja. Za portal Scena.hr Prijatelji životinja otkrili su razloge zašto podržavaju mogućnost da se uvede porez na pse.

Tko će plaćati porez na pse…
– Kao udruga koja je svjesna da su skloništa krcata psima, dok ostali kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje na taj način, podržali smo mogućnost da se porez uvede, ali samo na način da se oporezuju oni koji su kupili pse ili se bave njihovim uzgojem i trgovinom, a da su oslobođeni plaćanja svi oni koji su udomili psa. Također, smatramo da povlastice trebaju imati oni koji su kastrirali svoju životinju – objasnili su iz Prijatelja životinja. Ističu da bi porez na pse trebao biti smisleno uveden kako bi njegova primjena povećala provedbu Zakona o zaštiti životinja te spriječila napuštanje životinja i ubijanje pasa.
– Prijatelji životinja podržavaju porez na pse samo u slučaju da on funkcionira na način da ga plaćaju oni koji kupuju pse umjesto da ih udomljuju te oni koji prodaju pse i bave se uzgojem. Oni koji su udomili životinju kao i skloništa trebaju biti oslobođeni poreza, a povlastice moraju imati i oni koji su kastrirali svoje pse – naglasili su iz Udruge Prijatelji životinja. Također smatraju da porez na pse ne bi trebao samo puniti proračun, već da bi trebao biti usmjeren prema zaštiti životinja.
– Odnosno skupljeni novac treba biti potrošen namjenski na programe kastracije, oglašavanja udomljavanja životinja, zbrinjavanju napuštenih životinja – pojasnili su. Dodaju da takav porez za cilj ima bolju provedbu Zakona .
– Da u Hrvatskoj svi psi budu mikročipirani, a kao krajnji cilj treba biti prestanak ubijanja napuštenih životinja i samog napuštanja životinja. 30 posto pasa nije mikročipirano u Hrvatskoj, zato bi porez na pse pomagao boljoj provedbi Zakona o zaštiti životinja i pravilnika o označavanju pasa – obrazložili su iz Udruge Prijatelji životinja.

Porez na pse mora biti simboličan
– Vrlo je važno da taj porez ne bude visok jer cilj tog poreza nije namet za povećanje proračuna, već mora biti simboličan, pravedan i s ciljem za dobrobit životinja. Porez bi trebali plaćati oni koji ionako umjesto udomljavanja biraju izdvajati novce za kupnju psa – naglasili su. Kažu da bi takav porez trebao utjecati na smanjenje kupnje pasa i na povećanje udomljavanja pasa te na povećanje kastracije pasa.
– A u konačnici na provedbu obveznog mikročipiranja pasa te manji broj napuštenih životinja. Skrbništvo nad psom ili bilo kojom životinjom treba biti odgovorno skrbništvo. Ljudi koji su kupili životinju mogu i platiti porez na nju kako bi se na taj način pomoglo drugim životinjama bez doma i kojima prijeti smrt. Kastracijom životinja smanjit će se populacija neželjenih pasa koji će se manje napuštati po selima, autocestama… – zaključuju iz Prijatelja životinja. Za kraj razgovora za portal Scena.hr iz Udruge Prijatelji životinja naglašavaju:
– Takav porez ne bi bio jedinstven jer su ga već uvele i neke druge europske države s ciljem poboljšanja odgovorne skrbi za životinje i sprječavanje napuštanja životinja. Kod izrade prijedloga poreza na pse treba dobro obratiti pozornost na svaku pojedinost kako se ne bi izgubila u cijeloj priči pozitivne promjene koje bi on mogao donijeti za ljude i životinje.

Foto: Press arhiva – Prijatelji životinja