fbpx

32. Gavelline večeri – najbolja ostvarenja u protekloj sezoni

Zagreb…

Gavelline večeriU kazalištu ‘Gavella’ će se od 11. do 21. listopada 2017. godine održati 32. ‘Gavelline večeri’. Prvi puta održane 1973. godine, a zbog ratnih okolnosti ugašene 1991. godine, nakon revitaliziranja 2005.godine, ovo su već trinaeste u nizu.
‘Gavelline večeri’ u svom ovogodišnjem programu, u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Hrvoja Klobučara, ravnatelja, producentice i glumca Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’, obuhvaćaju jedanaest predstava, od čega je deset u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala. Tijekom jedanaest večeri gledatelji će moći vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Šibenika, Rijeke, Beograda, Splita, Maribora, Virovitice i Zagreba.
U obrazloženju odabira stoji:
– ‘Gavelline večeri’ su, tradicionalno, festival koji gledateljima nudi okupljena najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko predstava – vrhunaca repertoara teatara iz susjednih nam država. Tako je i ove godine, pa su i za 32. ‘Gavelline večeri’ odabrane one predstave naših kazališnih kuća, prisnažene jednom predstavom iz Slovenije, odnosno Srbije, koje na upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina.
Pritom valja primijetiti nekoliko obilježja ovogodišnje selekcije. Ponajprije, tu je dominacija suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog. Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše ‘sada i ovdje’, te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. Na 32. “Gavellinim večerima” tako su s nama Mate Matišić, Olga Dimitrijević, Martin McDonagh, David Paquet, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Ante Tomić i Rajko Grlić, kao i Anica Tomić i Jelena Kovačić te Filip Šovagović, koji su svoje pismo utkali u autorske projekte iznimnih vrijednosti.
Posljedično, nadahnuta glumačka igra karakteristika je ovih naslova, što izvođača nerijetko usmjeravaju k organskom pristupu, kao mogućnosti stvaranja iskrenog, za uvijek nova upisivanja otvorenog dijaloga glumca i gledatelja. Niz izuzetnih uloga niže se kroz ove predstave, od kojih neke otkrivaju i silan potencijal naših mladih glumica i glumaca, zbog čega su 32. “Gavelline večeri” zasigurno i festival glumačke izvrsnosti, izražajnosti i višedimenzionalnosti, festival bogatstva kazališne igre. A naravno da su tu i klasici. Euripid, Molière i Pirandello iz Maribora, Rijeke i Splita, još jednom podsjećaju na moć velikih naslova, njihovu neprestano obnavljajuću privlačnost i poziv redateljima, u ovom slučaju Frljiću, Torbici i Lozici, da u poznatom otkrivaju nepoznato, u starom novo, da nekoć napisanom ponude suvremenu vizuru. U svakom slučaju, uvjereni smo da će publika na 32. “Gavellinim večerima” uživati u odabranim naslovima koji reflektiraju raznovrsnost i dosege protekle kazališne sezone.”
Nakon svake predstave, u atriju kazališta razgovarat ćemo sa zainteresiranom publikom o predstavi, a razgovore će voditi dramaturginja Mira Muhoberac i glumci kazališta ‘Gavella’ između ostalih – Filip Križan, Jelena Miholjević, Anica Kovačević…
Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih ‘Gavellinih večeri’ su Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš, koji će donijeti odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi.
Pobjednike 32. ‘Gavellinih večeri’ saznat ćemo u subotu, 21. listopada 2017. godine.

32. ‘Gavelline večeri’ – Raspored:

Srijeda, 11. listopada 2017. u 19,30 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
Martin McDonagh
LJEPOTICA IZ LEENANEA
redatelj: Dražen Ferenčina

Četvrtak, 12. listopada 2017. u 19,30 sati
Teatar &TD, Zagreb
Anica Tomić / Jelena Kovačić
MAGIC EVENING
redateljica: Anica Tomić
(Scena na sceni)

Petak, 13. listopada 2017. u 19,30 sati
Gradsko dramsko kazalište “Gavella”, Zagreb
TESLA ANONIMUS
koncept: Filip Šovagović
(predstava igra na Sceni 121)

Subota, 14. listopada 2017. u 19,30 sati
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka
Jean – Baptiste Poquelin Molière
MIZANTROP
redatelj: Igor Vuk Torbica

Nedjelja, 15. listopada 2017. u 19,30 sati
Zagrebačko kazalište mladih
Kristian Novak / Tomislav Zajec
ČRNA MATI ZEMLA
redateljica: Dora Ruždjak Podolski
(predstava igra u ZKM-u)

Ponedjeljak, 16. listopada 2017. u 19,30 sati
Atelje 212, Beograd
Olga Dimitrijević
MOJA TI
redateljica: Aleksandra Milavić Dejvis

Utorak, 17. listopada 2017. u 19,30 sati
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
Ante Tomić i Rajko Grlić
USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
redatelj: Vinko Brešan

Srijeda, 18. listopada 2017. u 19,30 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
Mate Matišić
LJUDI OD VOSKA
redatelj: Janusz Kica
(predstava igra u HNK-u)

Četvrtak, 19. listopada 2017. u 19,30 sati
Hrvatsko narodno kazalište u Splitu
Luigi Pirandello
ŠEST LICA TRAŽI AUTORA
redateljica: Olja Lozica

Petak, 20. listopada 2017. u 19,30 sati
Slovensko narodno gledališče Maribor
Euripid
MEDEJA
redatelj: Oliver Frljić

Subota, 21. listopada 2017. u 19,30 sati
Svečano zatvaranje 32. “Gavellinih večeri” i dodjela nagrada
Kazalište Virovitica
David Paquet
2:14 H
redatelj: Robert Raponja

Foto: Press