fbpx

Zlatko Vitez: Arsen Dedić je glazbom i stihovima oplemenio Histrione

Predstava Geste i grimase…

Arsen Dedić je jednom rekao: “Histrioni su plovili u doslovnom i prenesenom značenju. S njima sam od samog početka. S njima mi je bilo mučno, dosadno, dugo, loše plaćeno, neizvjesno i teško, strašno, loše ocijenjeno, osobito u vrijeme elitnih kazališta gesta i grimasa, ali to je ipak moje najljepša provedeno vrijeme, i kazališno i prijateljsko.“

Zlatko Vitez

– Drago mi je sjetiti se Arsena. A što se tiče jedne od njegovih kozerija s osvrtom na histrionsku družinu, činjenica je bila, ali i ostala da mu je provedeno vrijeme s nama bilo najljepše, kako kazališno tako i prijateljsko. Naravno i sve drugo što je u svom ironičnom stilu izgovorio je točno. Volio sam taj njegov humor. Jedanput se osvrnuo na jednog svog kolegu šansonijera. Naime, nije bio sretan što sam ja za njega iskazivao određene simpatije pa je u polemici koja je uslijedila samo promrmljao: “Znaš što ću ti reći: “Kad je Bog dilija talent njemu je da – pasa”. Jetko i oporo, zar ne? – ispričao je Zlatko Vitez za portal Scena.hr. U izvedbi Glumačke družine Histrion premijera predstave ‘Geste i grimase’ autora Arsena Dedića održat će se u nedjelju 31. ožujka u 20 sati kao i svečana dodjela nagrada i zatvaranje XII. Gumbekovih dana. U predstavi glume Zlatko Vitez, Sanja Marin, Franjo Kuhar i Oliver Belošević. Vitez kaže da ‘Gestama i grimasama’ žele podsjetiti publiku na Arsenove songove, ali i na mnogobrojne stihove posvećene glumcima i kazalištu.

Zlatko Vitez

– Predstava je hommage Arsenovim angažmanima vezanim za histrionsku družinu. Čak u 26 predstava Arsen je, što originalnom glazbom, što stihovima, što glazbenim efektima, oplemenio naše kazališne uratke. U nekim predstavama upravo je njegova glazbena komponenta bila presudna za uspjeh izvedbe – naglasio je Vitez te dodaje:
– Za Sanju Marin, Franju Kuhara i Olivera Beloševića, kao pratnju na glasoviru, bio je veliki užitak, ali i privilegij družiti se s Arsenovim glazbenim opusom pisanim za Histrione. Smatram da je jako važno, ali i potrebno sjećati se svojih velikih umjetničkih bardova i to ne samo prigodničarski, nego planski i kontinuirano, prije svega da novi naraštaji vide i čuju da je i prije njih postojalo nešto vrijedno, kako bi oni mogli iskazati svoj talent u sadašnjem vremenu. Uz sjećanje na rad s velikanom, Vitez se prisjetio druženja i prijateljstva s Arsenom.

Zlatko Vitez

– Arsen je bio Zorici i meni vjenčani kum. Kad je bio završen čin vjenčanja samo je ukratko rekao: “Konačno smo i to uglazbili“  – otkrio je Vitez za portal Scena.hr. Za kraj razgovora, Vitez je pozvao publiku na predstave Histriona.
– Gledajte histrionske predstave i u Histrionskom domu, i na Opatovini, i na gostovanjima.

O predstavi:
Autor:
Arsen Dedić
Kostimografija:
Elvira Ulip
Glazba:
Arsen Dedić
Rasvjeta:
Dražen Dundović
Tehnika:
Enes Hodžić & Daniel Pavlović
Marketing:
Elizabeta Vrbančić i Nikolina Radenić
Odnosi s javnošću:
Igor Rogina, Elizabeta Vrbančić
Producent:
GD HISTRION
Predstava je:
U pripremi
Izvođači:
Zlatko Vitez, Sanja Marin, Franjo Kuhar, Oliver Belošević
Puna cijena karte:
60
Cijena karte s popustom: 40 kuna
Trajanje predstave: 80 minuta

Kabaretni kolaž složen iz izbora Arsenovih kazališnih songova i Arsenove poezije inspirirane kazalištem. Od samoga početka 1975. godine i predstave DOMAGOJADE, Arsen Dedić je za Histrione što skladao, što ispjevao, što glazbenom kulisom oplemenio 26 predstava. Mnoge su od njih nagrađivane, a ovaj glazbeno-scenski prikaz je još jedan od onih koji se temelji na nepresušnoj Arsenovoj ostavštini.

Autor fotografije: Press – Ines Stipetić