Od baroka do tanga: Acoustic Project na 62. Splitskom ljetu
Piše: redakcija On 7 kol., 2016 At 11:19 AM | Categorized As Glazba, Kultura | With 0 Comments

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Acoustic ProjectZagrebački ansambl Acoustic Project nastupit će na 62. Splitskom ljetu u ponedjeljak 8. kolovoza. Na koncertu u Meštrovićevom Kaštilcu ansambl sastavljen od deset vrhunskih glazbenika izvest će program oslonjen na aspekte folklora u umjetničkoj glazbi, spajanjem triju vrlo šarolikih i naoko teško spojivih glazbenih stilova: suite u baroku, hrvatske moderne glazbe inspirirane folklorom i argentinskog tanga.
Ideja vodilja programa predstojećeg splitskog koncerta je kako je veliki dio kvalitetne umjetničke glazbe zapravo inspiriran folklorom, i kako upravo raznovrsnost zemalja iz koje pojedina skladba ili stavak dolaze čini bogatstvo umjetničkog stvaralaštva. Na programu su tako Bachova „Orkestralna suita br. 2 u h-molu”, Händelova „Sarabanda u d-molu” u Palanovićevom aranžmanu, „Elegija” i „Scherzo” Frana Lhotke, Palanovićeve „Kamene zvijezde” i „Tvoji snovi”, „Suita Delmatika” Srđana Berdovića, te četiri tanga Astora Piazzole (Fuga y Misterio, Adios Nonino, Cafe 1930, Tango etuda br.3) u aranžmanu Dubravka Palanovića.
Ansambl Acoustic Project osnovan je 2008. godine na inicijativu kontrabasista i skladatelja Dubravka Palanovića, koji je u zanimljivom glazbenom projektu okupio kolege i prijatelje, većinom članove Zagrebačke filharmonije. U središtu njihova interesa je igra različitim glazbenim žanrovima i naslijeđima – od klasike do jazza, od folklornih do rock elemenata, gdje je gotovo svaki nastup ujedno i novi početak, odnosno nova glazbena ideja proizašla iz trenutne inspiracije. Nesvakidašnje zvukovne kombinacije ostvaruju se korištenjem raznolikih mogućnosti proizašlih iz harmonija dviju violina, viole, violončela, kontrabasa, flaute, oboe, harmonike, klavira, vibrafona i bubnjeva. Istovremeno, ansambl potiče hrvatske skladatelje na slobodno eksperimentiranje zvukom navedenih glazbala, te izvođenjem njihovih skladbi promiče i popularizira domaća ostvarenja u zemlji i inozemstvu. Na svojim koncertima ansambl je ugostio brojne ugledne klasične i jazz glazbenike (Marija Kuhar Šoša, Elvis Stanić, Neven Frangeš) te s njima ostvario vrlo uspješne i raznovrsne programe.
Acoustic Project čine: flautist Dani Bošnjak, oboist Branko Mihanović, pijanist Mario Čopor, Srdjan Berdović na gitari i lutnji, udaraljkaš Leonardo Losciale, violinisti Marin Maras i Davide Albanese, violist Aleksandar Jakopanec, violončelist Jasen Chelfi i kontrabasist Dubravko Palanović.

Foto: Press

comment closed