fbpx

HNK Zagreb: Operom Ljubav i zloba otvorena nova kazališna sezona

Zagreb…

Ljubav i zloba

Ljubav i zloba– Koncertnom izvedbom opere Ljubav i zloba započeli smo novu sezonu 2019./2020. te proslavili 200.godišnjicu rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog. U izvedbi su nastupili solisti opere HNK u Zagrebu, zbor i orkestar pod ravnanjem mo. Ivana Josipa Skendera. Bio je to dar građanima i savršena uvertira za uzbudljivu kazališnu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu – poručuju iz HNK u Ljubav i zlobaZagrebu.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu započelo je novu sezonu 2019./2020. slavljem 200. godišnjice rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog. Opera Ljubav i zloba je trebala biti izvedena ispred HNK na otvorenom, no zbog lošeg vremena preseljena je u dvoranu HNK.
– Nastankom te opere Hrvati su postali (nakon Nijemaca i Rusa) treći narod u Europi s vlastitom nacionalnom operom, te je njome Vatroslav Lisinski utro put novim generacijama hrvatskih opernih skladatelja. Rijetko je izvođena i slabije je poznata široj hrvatskoj javnosti a na koncertu 7. rujna solisti, zbor i orkestar Opere HNK izvest će dijelove opere Ljubav i Zloba te približiti ovo vrijedno djelo publici – rekao je dirigent Ivan Josip Skender.

Ljubav i zloba
Opera u 2. čina
Libreto: Dimitrija Demeter
Dirigent: Ivan Josip Skender
Zborovođa: Luka Vukšić
Izvedba: 7. rujna 2019.
– PODJELA ULOGA –
KNEZ VELIMIR – Ozren Bilušić
LJUBICA – Ivana Lazar
VUKOSAV – Stjepan Franetović
OBREN – Davor Radić
LJUDEVIT – Mario Bokun
Orkestar i zbor opere HNK u Zagrebu
Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka, Zrinka Petrušanec
Šaptačica: Marija Dražančić
Koncertne majstorice: Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak
Umjetnički voditelj opernog studija: Darijan Ivezić
Korepetitori: Vjekoslav Babić, Helena Borović, Nina Cossetto i Silvana Čuljak

Foto: Press – Mara Bratoš