fbpx

Eurovizija mladih glazbenika: Ovo su finalisti…

HRT:

Za ulazak u drugi, završni izlučni krug izborili su se flautistica Franziska Anne Fundelić, klarinetist  Max Godinić, trubač Luka Halužan, violončelistice Lana Lucija Horvatić i Tonka Javorović, harmonikaš Martin Kutnar i saksofonist Jan Tominić te kao rezervni kandidat saksofonist Patrik Prežgaj

Eurovizija mladih glazbenikaU HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić jučer je održan prvi izlučni krug nacionalnoga izbora za hrvatskoga predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika na kojemu se predstavilo četrnaest mladih talenata iznimne izvođačke razine i solističkoga dometa. U jakoj konkurenciji za ulazak u drugi, završni izlučni krug izborili su se flautistica Franziska Anne Fundelić (17), klarinetist  Max Godinić (16), trubač Luka Halužan (17), violončelistice Lana Lucija Horvatić (16) i Tonka Javorović (20), harmonikaš Martin Kutnar (17) i saksofonist Jan Tominić (14) te kao rezervni kandidat saksofonist Patrik Prežgaj (14). Franziska Anne Fundelić učenica je Glazbene škole Zlatko Grgošević u klasi profesorice Jelene Valković, Max Godinić učenik je Umjetničke škole Franje Lučića u klasi profesora Marka Zavišića, Luka Halužan učenik je Glazbenoga učilišta Elly Bašić u klasi Rudolfa Homena, Lana Lucija Horvatić učenica je profesorice Dobrile Berković Magdalenić, Martin Kutnar učenik je profesorice Mirele Buchberger Karlo, Tonka Javorović studentica je Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Valtera Dešpalja, Jan Tominić učenik je Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru u klasi profesora Tomislava Žužaka, a Patrik Prežgaj učenik je Glazbene škole Pavao Markovac u klasi profesora Nikole Fabijanića. Prolaskom na audiciji finalisti su izborili priliku za nastup sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radioetlevizije pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, što će mnogima od njih biti prvi nastup s profesionalnim orkestrom. Eurovizija mladih glazbenika održat će se u Edinburghu u Škotskoj u kolovozu ove godine.
Eurovizija mladih glazbenika– Hrvatska radiotelevizija kao članica Europske radiodifuzijske unije redovito sudjeluje na Euroviziji mladih glazbenika. Taj je projekt okvir za promociju Republike Hrvatske i njezinih umjetničkih potencijala na međunarodnome planu. No, možda i važnije, to je prilika da se svake dvije godine kroz nacionalni izbor predstavi novi naraštaj sjajnih mladih umjetnika čija su postignuća rezultat jedinstvenoga talenta, ali i ozbiljnoga i predanoga, višegodišnjeg rada. Hrvatska radiotelevizija im daje snažan poticaj u radu mogućnošću da nastupe sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, ali i čineći ih vidljivima u široj javnosti zahvaljujući izravnomu televizijskom prijenosu završnice. Promoviraju se time pozitivne vrijednosti, nudi dobar uzor vršnjacima mladih glazbenih nada i utječe na klimu u društvu općenito, što je sve zadaća Hrvatske radiotelevizije kao javnoga medijskog servisa – ističe urednica projekta Ivana Kocelj.
U HRT-ovu koncertnom studiju Anton Marti 8. ožujka od 20.00 očekuje nas uzbudljiva glazbena večer, vatromet radosti muziciranja i mladenačke energije koja će se prenijeti kroz nekonvencionalni koncertni format na gledateljstvo u dvorani, ali i gledatelje Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3). Ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu glazbenici s uspješnim solističkim karijerama, aktivni na hrvatskoj, ali i inozemnoj sceni, među kojima su i najbolje plasirani hrvatski predstavnici na Euroviziji mladih glazbenika – violončelistica Monika Leskovar i udaraljkaš Filip Merčep te pijanist Goran Filipec, gitarist Krešimir Bedek i jazz-saksofonist Andreas  Marinello – odlučit će na licu mjesta o pobjedniku, odnosno virtuozu koji će 16. kolovoza otputovati u Edinburgh u Škotsku. Ondje hrvatskoga predstavnika ponovno očekuju dvije natjecateljske etape: recital i završnica uz Škotski simfonijski orkestar BBC-ja pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT