Fil(m)harmonija – Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina

Zagreb…

Novopokrenuti europski projekt nezaboravnim večerima glazbe i filma povezat će od rujna četiri grada – Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar

Zagrebačka filharmonijaNitko nije skrivao zadovoljstvo novim europskim projektom koji je s velikim uspjehom pokrenut konferencijom za medije održanom protekloga petka u Iloku. Niti ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, niti njegov partner u projektu Milan Radulović ispred Muzičke omladine Novoga Sada, dvaju nositelja ovoga nesvakidašnjeg projekta intrigantnoga imena Fil(m)harmonija – Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina, koji će od rujna 2019. do srpnja naredne godine povezati četiri grada – Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te privući sve one koji vole doživjeti nešto novo i neobično. Projekt je financiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.
– Razina uspješnosti danas se nerijetko, i to s pravom, mjeri i uspješnošću povlačenja sredstava iz EU fondova, a projekt Fil(m)harmonija pokazuje upravo to. Velika je to vijest za cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost, veliki ponos za Zagrebačku filharmoniju, ali i izazov, kao i odgovornost koja stoji pred realizatorima ovoga projekta. A najkraće rečeno, ovaj zanimljivi, ali i vrlo zahtjevni projekt mogao bi se opisati na sljedeći način: naš broj jedan orkestar – Zagrebačka filharmonija susreće neponovljivoga Charlieja Chaplina, te priređuje ukupno dvanaest nezaboravnih večeri glazbe i filma, tijekom kojih će izvoditi glazbu iz kultnih Chaplinovih klasika Mališana i Cirkusa, uz projekcije filmova uživo u posebnome ambijentu otvorenih gradskih pozornica – poručuju organizatori.
Već ovoga rujna prva je destinacija Novi Sad (3., 4. i 5. rujna), a odmah potom – 9., 10. i 11. rujna – i Ilok. U 2020. slijede Subotica (u svibnju) te naposljetku Vukovar (u srpnju). Gledajući na atraktivnost projekta – u kojemu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, očekuje se brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. U izvedbama, kao gosti Zagrebačke filharmonije, sudjelovat će i šest glazbenika odabranih audicijom Muzičke omladine Novog Sada.
Projekt će svakako pridonijeti kvaliteti života lokalnih zajednica, ali ima i istaknuti turistički aspekt te se očekuje da će privući i brojne posjetitelje iz drugih sredina. Kako na iskustvu ovakvih EU projekata nastaviti razvijati kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i u budućnosti, odgovorit će tri edukativne radionice planirane u Iloku, Novome Sadu i Subotici.

Foto: Press