Hrvatska filmska baština po prvi put u Rusiji

Moskva…

Rusija – Hrvatska: kino – dijalog

– Godinama se činilo da domaća filmska baština, van usko nacionalnih filmskih okvira, ne zanima svjetsku filmsku javnost. Sada se to u potpunosti mijenja budući da će hrvatske filmove, koje su od 1930. do 2011. stvarali i ruski filmski djelatnici, po prvi puta imati prilike vidjeti moskovska publika u prestižnoj Tretjakovskoj galeriji. Od najranijih sačuvanih nijemih filmova pa sve do recentne produkcije, program obuhvaća svako desetljeće bogate zajedničke filmske povijesti Rusije i Hrvatske. Posebno sam sretan što je HAVC uspio u ovom projektu okupiti najprestižnije baštinske institucije: Gosfilmofond, HRT i Hrvatsku kinoteku. Ovo je tek početak velikog svjetskog predstavljanja hrvatske filmske baštine koja nas, kao što vidimo, sa svijetom povezuje više nego što smo do sad mogli pretpostaviti – izjavio je Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra i autor programa ‘Rusija – Hrvatska: kino – dijalog’.
Prvo međunarodno predstavljanje hrvatske filmske baštine u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi otvorit će se 3. studenog 2018. godine. Tako će sve do kraja ovog mjeseca ruska publika u programu naziva ‘Rusija – Hrvatska: kino – dijalog’ gledati filmove koji povezuju ruske (i sovjetske) filmske djelatnike i teme s kinematografijom i filmskim profesionalcima iz Hrvatske.
Program je podijeljen u devet cjelina, a svaka od njih tematski i kronološki progovara o određenoj temi. Tako program otvara cjelina pod nazivom ‘Ruski emigranti – hrvatski pioniri filma’ u sklopu koje se prikazuju dva naslova: kratkometražni film Zapušteno dijete i dugometražni Grešnice – Macina i Ankina sudbina.
HrvatskaZapušteno dijete, film je proizveden 1930. u režiji Mladena Širole, a snimili su ga Anatolij Bazarov i Aleksandar Gerasimov. Tadašnje zvijezde zagrebačkog kazališta (ali i kabareta) Branko Tepavac i Micika Žličar nastupili su kao slijepi otac i časna sestra u sirotištu, no zvijezda filma svakako je bila mala Ada Širola kao siročić Janko koji se potuca ulicama velegrada. Zapušteno dijete najstariji je sačuvani igrani film snimljen u Zagrebu uopće. Grešnice – Macina i Ankina sudbina ponovno su zajednički snimili Gerasimov i Bazarov, kao prvi domaći dugometražni igrani film. Opijanje na hrvatskom selu, nezaštićeni spolni odnosi, neželjene trudnoće, pobačaji i suicid – sve te teme koje je film tako neposredno obradio, dovele su do njegove iznimne popularnosti te se u raznim dužinama prikazivao još godinama od svog nastanka.
Program se nastavlja putovanjem kroz cjeline pod nazivom: ‘Zajednički rat’, ‘Sukob Tito-Staljin’, ‘Zatopljavanje: novi val’, ‘Pjesma barda iznad barijera’, ‘Tajne ruskog dvora’, ‘Sovjetske filmske zvijezde’ i ‘Druga strana Rusije’ da bi završilo ‘Sudbinom vojnika u Prvom svjetskom ratu’ u sklopu koje se prikazuje film Jozef Stanislava Tomića. Ovaj je dugometražni igrani film u Hrvatskoj prošao gotovo nezapaženo no program sjajno zatvara budući da je jedini do sad otvorio pitanja na koje nitko nikad, osim njega, nije ponudio odgovore.
– Kino dijalog Rusije i Hrvatske ovim je programom samo ocrtan. Tretjakovska galerija, Gosfilmofond, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatska kinoteka, Ruski državni arhiv, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji i Hrvatski audiovizualni centar predstavljaju građanima Moskve ovaj program kako bi se, da citiram riječi predsjednika Vladimira Putina prenesene ljetos Hrvatima na otvorenju zagrebačke izložbe o Katarini Velikoj, zajedno veselili svemu onom što nas spaja – a toga je mnogo – istaknuo je na kraju ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

Foto: Press arhiva