fbpx

Ivica Đikić – dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici, ‘Beara’

Književnik i novinar…

Ivica Đikić je napisao scenarij za seriju Novine, a ovih dana izlazi i njegov dokumentarni roman

Ivica Đikić– Za tjedan dana izlazi mi dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici, ‘Beara’ po imenu čovjeka koji je operativno organizirao genocid – rekao Ivica Đikić za portal Scena.hr na završnom tulumu serije ‘Novine‘. Đikić je novinarsku karijeru započeo 1992. kad je lažirao dokumente o punoljetnosti  te počeo obilaziti ratišta kao ratni izvjestitelj.
– Tada sam imao 15, 16 godina, čovjek tada ne osjeća strah – objasnio je svoj potez Đikić te kazao da to nije ono najteže što je proživio kao novinar.
Ivica Đikić– Najgori je doživljaj kad napišete nešto što netko demantira, najgore je kad napišete neku krivu činjenicu, podatak, nenamjerno. Kad vam se potkrade greška i tu grešku netko primijeti, to je najgora stvar u novinarstvu – objasnio je Đikić.
Scenarist serije ‘Novine‘ kaže kako scenarij nije autobiografski.
– Ja sam novinar, pa se naravno povezuje da je to autobiografski scenarij, ali nije. Naravno da je mene novinarstvo zanimalo kao neka dramska tema, ali kad se počne pisati to ide nekom svojom logikom pripovijedanja. Nije to više stvar da ja nešto preslikavam iz realnosti, nego priča ima svoju logiku.  Međutim, ja sam novinar pa neke situacije u redakciji i odnosi jesu iz mog života – objasnio je Đikić i dodaje:
– Već radim drugu sezonu, a hoće li je biti ovisi u HTV-u. (ad)

Foto: Prisk