fbpx

Jacques Houdek: Za Eurosong treba iskustvo, koncept i biti dobar pjevač

Za portal Scena.hr…

Jacques Houdek je dao svoj osvrt i savjet za ovogodišnjeg predstavnika ili predstavnicu na Eurosongu. Kaže i da će se rado odazvati pozivu ako HRT pokaže interes da bude savjetnik ovogodišnjem predstavniku ili predstavnici na Eurosongu

Jacques HoudekJacques Houdek lani je predstavljao Hrvatsku na Eurosongu s pjesmom ‘My friend’. Interesantnom izvedbom i vrhunskim vokalom, Houdek je izazvao veliki interes svjetske javnosti. Ušao je u finale i u jakoj konkurenciji osvojio 13. mjesto. Houdek kaže da se mjesecima detaljno pripremao za nastup i pazio na svaki detalj – od pjesme, preko stylinga, pa do komunikacije s medijima i s publikom. HRT još nije objavio tko će Hrvatsku predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu. Houdek kaže da je nastup na Eurosongu zaista jedno od najdivnijih trenutaka u njegovom životu.

Jacques Houdek

– Kad staneš na tu pozornicu, shvatiš da predstavljaš svoju zemlju i to je trenutak kad osjetiš veliku odgovornost. Tada se oslanjaš na svako iskustvo koje si stekao u svojoj karijeri, svaku izvedbu, svaki nastup, svaki koncert… No to su bile najljepše tri minute na sceni – prisjetio se Houdek za portal Scena.hr. Dodaje da i iskusnim glazbenicima nije lako pobjeći od treme, a još je teže neiskusnim pjevačima. U backstageu je, ističe, kaos. Kaže da pjevači nemaju svoju privatnost te su na raspolaganju svima, a u svemu tome opet moraju pronaći svoj mir, koncentrirati se, i pripremiti za nastup.
Jacques Houdek– U toj džungli emocija i energije, teško je ostati sabran i koncentriran. No imao sam sreću da sam imao zaista dobar tim. Među nama je bilo veliko razumijevanje i zajedništvo – naglasio je. Jacques je o Eurosongu dao svoj osvrt i savjet za ovogodišnjeg predstavnika ili predstavnicu.
– Bilo bi dobro da pjevač ili pjevačica ima dovoljno iskustva iza sebe jer je glazbenik na Eurosongu izložen stresu, velikom pritisku i tremi. Zatim, mora biti odličan pjevač jer tamo dolaze pjevačke mašine. A uvjeti nikako nisu sjajni. Glazbenik za Eurosong mora imati detaljno razrađen koncept. Ta glazbena priča mora imati glavu i rep. Na Eurosongu nema mjesta za improvizaciju. Sve mora biti jasno. Styling je također izuzetno važan kao i šminka. Uz sve to, za Eurosong se glazbenik mora dobro pripremiti u smislu komunikacijskih vještina, kako s publikom tako i s medijima. Ništa se ne smije ostaviti slučaju. Dodao bih i to da je izuzetno važno poznavanje engleskog jezika jer često je baš ta jezična barijera veliki problem – ispričao je Jacques te dodao:

Jacques Houdek

– Naš predstavnik mora biti spreman na ubitačan tempo i u tom glazbenom cirkusu fokusirati se na cilj.
Ako HRT pokaže interes da Houdek bude savjetnik ovogodišnjem predstavniku ili predstavnici na Eurosongu, Houdek kaže da će se rado odazvati pozivu.

Foto: Jacques Houdek priv. album, Press arhiva