fbpx

Jelena Miholjević i Filip Križan proglašeni najboljima u sezoni

Gavella…

Najboljom predstavom proglašena je predstava Kiklop, a Jelena Miholjević i Filip Križan proglašeni najboljim glumcima sezone

KiklopU srijedu, 19. lipnja 2019., prije izvedbe predstave “Gospođa Bovary” Ivane Sajko prema Gustavu Flaubertu, održala se ceremonija dodjele nagrada “Gavella & Europlakat Faira” u sezoni 2018./2019.
Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od kazališnih zaljubljenika, biralo je između pet ovosezonskih premijernih naslova kazališta “Gavella”, a to su: “Pijani”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Kiklop”, “Stela, poplava” i “Cigla”. Članice povjerenstva su: Ana Marasović, Martina Klobučar, Ines Meštrić, Barbara Tolić i Željka Jeličanin.
Najboljom predstavom proglašena je predstavu – “Kiklop“, a nagradu je primio Franjo Dijak. U obrazloženju nagrade stoji:
– Šarenilo, ples, muzika i raskoš nasuprot sivilu oka koje vječno promatra i krvnički iščekuje; život i živost nasuprot anksioznosti koja se uvlači u svaku poru – Kiklop pokazuje svu širinu ljudske duše koja u strahu uzmiče pred surovom stvarnošću. Scensko bogatstvo stavljeno je u suprotnost s tihim, ali prodornim mislima jednoga pojedinca, a obje su krajnosti oslikane jednako snažno te se međusobno isprepliću i u gledatelju izazivaju moralna previranja. Iako je smješten u točan vremenski kontekst, Kiklop na Gavellinoj sceni pokazuje da je njegova poruka svevremenska. Izvanrednom glumom te brzim i kompleksnim scenskim izmjenama glumci su postigli da trosatna izvedba preleti pred gledateljevim očima, ostavljajući ga bez teksta i u dugom promišljanju – je li se Kiklopovo oko sklopilo ili nas i dalje gleda, u vječnom iščekivanju kaosa?
Jelena MiholjevićA dvoje najboljih glumaca u ovoj sezoni po mišljenju publike su Jelena Miholjević i Filip Križan.
– U tim trenutcima groteskne uloge svjesne manipulatorice i diktatorice, koja poput poplave ruši i uništava sve pred sobom, u maniri “rasne” glumice, kakva ona uistinu jest, svojom nam je sugestivnom glumom nametnula i mogućnost drugačijeg sagledavanja autorovog izričaja. Nisu li upravo pustoš i praznina u kojima se svako obilje karakterizira kao nešto “suvišno”, opasniji od samog vala kojeg stvara ta njena poplava? Na tome joj hvala – piše u obrazloženju nagrade Jelene Miholjević.
– Glumeći lik Cigle, iskreno i naturalistički vodi nas kroz život obitelji s ruba Zagreba, ispunjenog bijedom i ratnim događanjima. Iako je u vrijeme domovinskog rata Križan bio dječak i ne spada u tzv.”ratnu Filip Križangeneraciju”, on uvjerljivo i iskreno donosi lik koji je, kako i sam u jednom trenutku kaže, “trebao letjeti, ali je njegov red letenja izgubljen u beskonačnom neredu.” Doista impresivno odigrana uloga! A kao kontrast ovom liku, Križan se, utjelovivši Maka u predstavi “Stela, poplava” našao u svom “generacijskom filmu”, osvojivši nas briljantno odigranom ulogom sina velike glumice Stele, uspješnog filmskog redatelja koji u majci vidi izvor svih svojih frustracija te nije u stanju riješiti duboku i istovremeno složenu vezu među njima i koji nigdje ne pronalazi svoj mir. U jednom intervjuu s Križanom pročitala sam nešto što definira njegov stav prema glumi. “Kazalište je kao nogomet, nekad si fantazist, nekad lijevi bek. I nema ljutnje, uvijek se brazilski nasmiješ!” Bez obzira na veličinu i težinu uloge, Križan doista, uz taj “brazilski smiješak”, izvlači i daje najbolje od sebe – piše u obrazloženju nagrade za Filipa Križana.

Foto: Press