fbpx

Natječaj za otkup dramskog teksta: Nagrada 50 tisuća kuna

Zagreb…

Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta

Natječaj– HNK u Zagrebu natječajem želi poticati suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo budući da se pokazalo da su upravo suvremeni dramski tekstovi nešto što publiku najviše privlači – objasnila je intendantica Dubravka Vrgoč.
U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 20. studenoga, održana je konferencija za medije povodom pokretanja Natječaja za otkup suvremenog dramskog teksta.
– Usudila bi se reći da smo vratili publiku u kazalište upravo preko suvremenih dramskih tekstova. Čini mi se važnim, pozvati naše dramske pisce da napišu komad koji će biti izveden na našoj pozornici te očekujemo velik odaziv – izjavila je Vrgoč.
Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu, Ivica Buljan govorio je o fenomenu velikog interesa za suvremenu dramu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
– Suvremeno dramsko pismo, za razliku od većine pozornica koje imaju s tim problema, hrvatska publika itekako prepoznaje. Naša pozornica idealno je mjesto za tekstove koji govore o suvremenim temama zbog svojih mogućnosti, velikih ansambala, kvalitetnih glumaca i mogućnosti koje svi ti faktori daju te kompleksnije strukture. Otvaramo prostor za sve pisce da iskoriste priliku i prijave svoj tekst na natječaj, a pobjednički tekst bit će izveden 2021. godine. Suvremeno hrvatsko dramsko pismo najvažniji je dio naše produkcije i vjerujemo da će kroz ovaj natječaj još više zaživjeti – kazao je Buljan.
Dramaturginja HNK u Zagrebu Mirna Rustemović objasnila je uvjete natječaja te pozvala sve pisce, a posebno mlade autore da prijave svoje ideje i tekstove bez straha od velike pozornice.
HNK u Zagrebu zadnji put je organizirao natječaj za dramski tekst 1969. godine a intendantica Dubravka Vrgoč nada se da će ovakva vrsta natječaja postati tradicija HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst otkupit će se za 50 tisuća kuna, rok za predaju teksta je 1. travanj 2020. godine, a najbolji tekst odabrat će ocjenjivački sud Drame HNK u Zagrebu u sastavu – Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan i Mirna Rustemović.

Foto: Press