fbpx

Reforma javne uprave preduvjet je napretka u kulturi

Gordana Gadžić:

Promjene su nužne, trebale bi biti temeljite i strukturne, kazala je glumica i voditeljica kazališta Teatar Rugantino

ReformaJedan od glavnih zaključaka Prvih dana Ogranka mladih je da su u kazalištu nužne drastične promjene. Kažu kako sadašnja kazališna klima jednima omogućuje ‘uhljebljenje’, dok drugi svoje projekte u svojim umjetničkim organizacijama produciraju i izvode na volonterskoj osnovi te jedva uspijevaju prikupiti financijska sredstva nužna za osnovnu egzistenciju. Poznata glumica i voditeljica kazališta Teatar Rugantino Gordana Gadžić slaže se s time da su kazalištu potrebne promjene.

“Reforma javne uprave od ogromnog je značaja za kulturu”
– Promjene su nužne, trebale bi biti temeljite i strukturne, ali se nitko ne usudi zaista dirnuti u sustav koji imamo. Kao voditeljica jednog malog neovisnog kazališta Teatar Rugantino svakodnevno sam u kontaktu s raznim javnim ustanovama. Žalosno je na koliko se nemara, neznanja  i nerada nailazi. Tako postavljen sustav javne uprave ne služi svojoj svrsi, a troši proračunski novac. Tu leži ogroman potencijal. Da zaključim – reforma javne uprave od ogromnog je značaja za kulturu i sve segmente društva, bez toga nema stvarnog napretka – naglasila je Gordana za portal Scena.hr. Osvrnula se i na probleme mladih glumaca i redatelja.

“Glumište je uvijek bilo zvjerinjak”
– Danas  se školuje nepotrebno veliki broj glumaca, ali i redatelja za koje u ovako maloj zemlji ne može biti prostora za rad. Drugi je problem netransparentno dobivanje posla  što je posebno izraženo u korumpiranim društvima kao što je naše. I konačno,  problem cijelog sustava,  o čemu sam prethodno govorila. E, sad, odakle da počnu ovi mladi ljudi rješavati ove probleme, nisam pametna. U svakom slučaju mislim da je ova njihova akcija odlična jer su skrenuli pažnju na sebe i pokazali da imaju što za reći. Želim im snage i istrajnosti. U svojim skromnim mogućnostima Teatar Rugantino i ja osobno dajemo im apsolutnu podršku – naglasila je. Dodaje kako je glumište uvijek bilo zvjerinjak.

“Mutno je to sve oko nas
– A danas je posebno teško. Nema napretka za mladog glumca bez stalnog angažmana i repertoarne brige uprave kazališta. Rijetko tko zaista dugoročno opstaje kao slobodni umjetnik. Mladi glumci uglavnom s čuđenjem otkrivaju tko se zaposlio u kazalištima. Mutno je to sve oko nas – zaključila je Gordana u razgovoru za portal Scena.hr.

Foto: Gordana Gadžić priv. album