fbpx

Zagrebačka premijera: Očaravajuća i romantična drama Konstelacije

Teatar Exit…

KonstelacijeNa programu teatra Exit, u petak 16. studenog 2018. godine s početkom u 20.00 sati, je zagrebačka premijera predstave Konstelacije. Režiju predstave potpisuje Aida Bukvić, a igraju Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek. Predstava Konstelacije nastala je u koprodukciji Osječkog ljeta kulture 2018. i teatra Exit.
Ova očaravajuća i romantična drama počinje s bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali Konstelacijeono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…
On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju – Konstelacijetoplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja ”pokriva” sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jest to da kao dio multisvemira, možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, ”postojati” istovremeno. Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje koje istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.
Drama Constellations premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

Autorski tim: Konstalacije
Tekst: Nick Payne
Režija: Aida Bukvić
Igraju: Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek
Prevoditeljica: Lada Silađin
Dramaturginja: Marijana Fumić
Scenski pokret: Blaženka Kovač Carić
Scenografija / izbor glazbe: Aida Bukvić
Izbor kostima: Marijana Fumić
Fotografije: Vjeran Hrpka
Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia
Oblikovanje zvuka: Marko Žuljević
Tehnička realizacija: Davor Molnar i Dražen Budimir

Uprizorenje ovoga komada na Osječkom ljetu kulture 5. srpnja 2018. bila je hrvatska praizvedba.
Termini u prodaji: 16. i 17. studeni u 20.00 sati (Teatar EXIT, Ilica 208).
Ulaznice su dostupne na blagajni Teatra EXIT (Ilica 208) i na www.ulaznice.hr.

Foto: Press