fbpx

14. Festival svjetskog kazališta u Zagrebu

HNK…

Brak Marije Braun, Vremensko putovanje kroz sobu i Tuge u zagrebačkome HNK

Festival svjetskog kazalištaČetrnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 9. do 24. rujna 2016. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i ugostit će tri iznimna projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena.
Festival će 9. rujna u 20,00 sati otvoriti predstava Brak Marije Braun slavnoga njemačkog kazališnog autora Thomasa Ostermeiera, nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Predstava će biti izvedena reprizno 10. rujna u 18,00 sati.
Glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta. Domaća je publika dosada imala prigodu vidjeti njegova suvremena scenska čitanja nekoliko dramskih klasika; Ibsenovu Noru (2003.), Shakespearove Hamleta (2008.) i Othella (2011.) te Smrt u Veneciji Thomasa Manna (2013.). Ostermeier od 1999. godine rukovodi slavnim berlinskim kazalištem Schaubühne am Lehniner Platz. Brak Marije Braun prvi je dio Fassbinderove trilogije (Lola i Čežnja Veronike Voss) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima, kojom je, postavši u Europi jednim od najuglednijih predstavnika novoga njemačkog filma, ostvario i potpunu svjetsku afirmaciju.
Festival svjetskog kazalištaFestival svjetskoga kazališta nastavit će se 20. rujna, autorskim projektom Toshikija Okade u izvedbi kazališne grupe Chelfitsch, Vremensko putovanje kroz sobu / Time’s Journey Through a Room. Okada koji je jedan od ključnih kazališnih autora suvremenoga japanskog teatra, u svojem posljednjem projektu kreira svijet u kojemu se sukobljava svijet živih i mrtvih, prikazujući „zavist živih prema onima umrlim u nadi“. Na tragu svojih ranijih istraživanja glazbenih formi u kojima se autorska glazba preklapa s glumačkim glasovima, Okada surađuje s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom kako bi stvorio tonsku kutiju na sceni temeljenu na snimljenom zvuku živoga prostora. Kroz izvedbu predstave Vremensko putovanje kroz sobu, ova dvojica umjetnika vode gledatelje i dalje, pružajući im prigodu da dožive odnose između nevidljiva zvuka, tijela, jezika i prostora. Predstava će biti izvedena dva puta istoga dana, u 17,00 i 21,00 sat.
Festival svjetskog kazalištaFestival svjetskog kazališta završit će 23., odnosno 24. rujna u 20,00 sati, dvjema izvedbama predstave Tuge / Tristesses, glazbeno-kazališnoga projekta u produkciji kompanije Das Fräulein (Kompanie), koji u fokus stavlja odnos između moći i tuge. Služeći se metodama detektivske priče i političke komedije, autorica Anne-Cécile Vandalem s humorom istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice: manipulaciju mase tugom. Preko filmski dizajnirane scene, ona svjetlo reflektora baca na moć medija i način na koji funkcionira propaganda, otvoreno ili u sjeni, pritajeno. Tuge zajedno s video instalacijom Still too sad to tell you / Još pretužana da bih ti rekla, čini diptih na temu tuge, koji je kreirala Anne-Cécile Vandalem.

Foto: Press