fbpx

Nova izložba Dalí – Freud prati opčinjenost umjetnika Freudom

Dalí – Freud. Opčinjenost

Beč, 25. travnja 1937. godine Salvador Dalí odsjeda u hotelu Krantz-Ambassador. Ponovno se nada da će sresti Sigmunda Freuda, oca psihoanalize, no to se ipak ne ostvaruje.

Dalí

Dalí tumara Bečom i u mislima vodi željno iščekivane razgovore s Freudom usputno se nadahnjujući ovim gradom i njegovom umjetnošću, o čemu svjedoče detaljni opisi iz autobiografije slavnog slikara objavljene 1942.

No do prvog pravog susreta došlo je tek na ljeto 1938. u Londonu na inicijativu pisca Stefana Zweiga i kolekcionara Edwarda Jamesa, a to je ujedno bio i njihov jedini susret.

Nova izložba u Beču pod nazivom Dalí – Freud. Opčinjenost posvećena je upravo utjecaju utemeljitelja psihoanalize i njegovih teorija na nadrealističko stvaralaštvo kontroverznog španjolskog slikara, a po prvi put prikazuje Dalíjeva djela u tom kontekstu.

Izložba kronološki obuhvaća razdoblje od trenutka kada je Dalí otkrio Freuda do njihova upoznavanja. Posjetitelje najprije vodi u njegovu obiteljsku svakodnevicu i složene obiteljske odnose koji se očituju u njegovoj umjetnosti, zatim u Madrid dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je prvi put nabasao na Freudova djela, između ostaloga na knjigu „Tumačenje snova” koja je ostavila snažan dojam na mladog umjetnika.

Tematizira i njegove prve susrete s nadrealizmom od 1925. i velik interes za psihoanalizu koji je prepoznatljiv u njegovim djelima. Predstavlja se i Dalíjeva paranoično-kritička metoda vidljiva u posebnoj vrsti dvostrukih slika kao što su „Paranoja” i „Labudovi koji odražavaju slonove” u kojima se ovisno o fokusu mogu uočiti različiti motivi.

Izložba prati opčinjenost španjolskog umjetnika Freudom kroz slike, crteže, nadrealističke objekte, fotografije, filmove, knjige, časopise, pisma i druge dokumente. Izloženo je oko 100 radova, a osim već spomenutih djela tu su i slike „Neokubistička akademija” i „Mračna igra”.

Izložba se može pogledati sve do 29. svibnja 2022.

Održava se u novouređenom Donjem Belvedereu koji je u siječnju 2022. otvorio svoja vrata za posjetitelje nakon više od godinu dana radova na obnovi.

Više informacija o izložbi na linku.

Foto: Press Eurocommpr – Fundació Gala-Salvador Dalí_Bildrecht