fbpx

KinoKino Festival: Proglašenje pobjednika!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

KinoKinoKinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu službeno će se zatvoriti danas, u subotu 19. ožujka u 19,00 sati, u zagrebačkom kinu Europa proglašenjem pobjedničkih filmova i projekcijom jednog od najvećih filmova za djecu svih vremena, filma ‘Izgubljena olovka‘ Fedora Škubonje.
O pobjedničkim filmovima odlučuje tročlani profesionalni žiri te sedmeročlani dječji žiri, koji će svaki zasebno odlučiti kojim će filmovima pripasti KinoKino nagrade u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Profesionalni žiri čine Jaroslava Hynštová, programska koordinatorica Filmskog festivala u Zlínu, slovenski redatelj Miha Hočevar te hrvatski redatelj Daniel Kušan. Dječji žiri sastavljen je od sedmero osnovnoškolaca: Lorna Ilić, Rok Jakopović Potz, Katarina Jukić, Viktor Mijatović, Laura Radičević, Lovro Svetina i Karla Škrlec. Uz KinoKino nagrade, koje je izradio Nedjeljko Mikac, najboljem dugometražnom filmu prema odluci profesionalnog žirija i najboljem kratkometražnom filmu prema odluci dječjeg žirija uručit će se i novčane nagrade. Pokrovitelj novčanih nagrada je Beiersdorf d.o.o. Program će se nastaviti i u nedjelju, 20. ožujka, kada će na festivalskom repertoaru, između ostaloga, biti i reprizna projekcija jednog od pobjedničkih filmova.
Prvo izdanje KinoKino Festival otvoreno je u srijedu, 16. ožujka, a tijekom pet festivalskih dana najmlađa (ali i nešto starija) publika ima priliku pogledati gotovo trideset recentnih dugometražnih i kratkometražnih filmova za djecu sa svih strana svijeta, kao i nekoliko kultnih ostvarenja koja već desetljećima uživaju status filmskih klasika. Mališani također tijekom trajanja Festivala mogu sudjelovati u četiri raznovrsne radionice.
U sklopu KinoKino Festivala u petak, 18. ožujka u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom održan je i okrugli stol o ulozi nastavnika u promicanju audiovizualne kulture, kao prilog stručnoj raspravi o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme. Sudionici okruglog stola bili su Igor Medić, profesor hrvatskog jezika u Klasičnoj gimnaziji, dr.sc. Krunoslav Lučić, profesor na Katedri za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta, Diana Greblički-Miculinić, članica Stručne radne skupine za kurikulum hrvatskog jezika pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Špansko, Marina Zlatarić. profesorica hrvatskog jezika i voditeljica filmske grupe u OŠ Bartola Kašića, Vera Robić-Škarica, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza i voditeljica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, Krešimir Mikić, profesor medijske kulture na Učiteljskom fakultetu, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Nebojša Slijepčević iz organizacije Restart, Barbara Zupičić iz riječkog Art-kina te Selma Mehadžić, direktorica KinoKino Festivala.

Foto: Press