Nagradna igra – Ulaznice za Porin
Piše: redakcija On 1 stu., 2016 At 12:49 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Nagrađujemo…

PorinPortal Scena.hr u suradnji s HNK u Osijeku nagrađuje najsretnije čitatelje s 2×2 ulaznice za prvu premijernu predstavu Porin – Viteška opera u 5 činova Vatroslava Lisinskog u jubilarnoj 110. kazališnoj sezoni. Ulaznice možete osvojiti za 5. i 7. studenog, s početkom u 20.00 sati, a opera je na rasporedu i 4. studenog – premijera, te 12. studenog kad je na rasporedu u sklopu programa Obiteljska subota. Kako bi osvojili ulaznice, potrebno je lajkati službenu Facebook stranicu Scena.hr, lajkati objavu i podijeliti je na svom zidu. Na mail info@scena.hr poslati u naslovu ključnu riječ Porin, datum za koji ste zainteresirani (5. ili 7. studenog) te ime i prezime.
Sretni dobitnici bit će obaviješteni putem maila u subotu 5. studenog do 12,00 sati, objavom na portalu Scena.hr i na službenoj Facebook stranici.
Ulaznice se podižu na blagajni HNK u Osijeku uz predočenje osobnog dokumenta na dan predstave.
PorinLibreto opere Porin nadahnut je događajem iz rane povijesti Hrvata u Dalmaciji koju je zabilježio Konstantin porfi-rogenet (de administrando imperio) u 10. stoljeću, kad su se Hrvati pod vodstvom kneza Porina (Domagoj Dorotić, Ladislav Vrgoč) pobunili protiv okrutne franačke uprave i njihova vođe Kocelina (Slobodan Cvetičanin, Dalibor Hanzalek), oslobodili se i pokrstili.
Dimitrije Demeter, autor libreta, modificirao je povijesne podatke, ali i povijesnoj potki pridodao ljubavnu priču: u Porina su, naime, zaljubljene Hrvatica Zorka (Jasna Komendanović, Ivana Medić, Marijana Prohaska) inače kćerka Ljudevita posavskog i kocelinova sestra Irmengarda (Tamara Franetović Felbinger, Sanja Toth).
Takav ljubavni trokut daje i libretistu i skladatelju dobru podlogu za dramaturški zaplet i individualno portretiranje likova kroz epsku epopeju opere u pet činova, kroz koje pratimo hrvatsku borbu za opstojnost i pravicu, ali i priču o nemogućoj ljubavi između borca za slobodu i sestre zavojevača, te ljubav kojoj je suđeno ostvariti usprkos svim zlima i prokletstvima. Riječ je o dojmljivo skladanoj operi koja svojom puninom ukazuje na veliku darovitost, urođeni osjećaj za melodioznost prvog hrvatskog skladatelja opere u svoj njezinoj monumentalnosti.

Foto: Press

OBJAVA NAGRADA 4. studeni:

Nagrade 2×2 ulaznice osvojili su Tihana Beljan (za 5. studenog) i Vlatka Hunjet (za 7. studenog) za prvu premijernu predstavu Porin – Viteška opera u 5 činova Vatroslava Lisinskog u jubilarnoj 110. kazališnoj sezoni.
Čestitamo sretnim dobitnicima, čitajte nas i dalje te pratite objave, ovaj tjedan ponovno Nagrađujemo čitatelje.

Scena.hr

comment closed