fbpx

Premijera u HNK: Opera Porin Vatroslava Lisinskog

Osijek….

Dugo iščekivana velika poslastica za sve ljubitelje opere napokon u HNK u Osijeku

Medijski pokrovitelj Scena.hr

PorinNa programu u HNK u Osijeku, za dan 4. studenog 2016. godine s početkom u 20.00 sati, je premijera viteške opere u pet činova Porin Vatroslava Lisinskog pod redateljskom palicom Ozrena Prohića. Libreto Porina nadahnut je događajem iz rane povijesti Hrvata u Dalmaciji koju je zabilježio Konstantin porfi-rogenet (de administrando imperio) u 10. stoljeću, kad su se Hrvati pod vodstvom kneza Porina (Domagoj Dorotić, Ladislav Vrgoč) pobunili protiv okrutne franačke uprave i njihova vođe Kocelina (Slobodan Cvetičanin, Dalibor Hanzalek), oslobodili se i pokrstili.
Dimitrije Demeter, autor libreta, modificirao je povijesne podatke, ali i povijesnoj potki pridodao ljubavnu priču: u Porina su, naime, zaljubljene Hrvatica Zorka (Jasna Komendanović, Ivana Medić, Marijana Prohaska) inače kćerka Ljudevita posavskog i kocelinova sestra Irmengarda (Tamara Franetović Felbinger, Sanja Toth).
PorinTakav ljubavni trokut daje i libretistu i skladatelju dobru podlogu za dramaturški zaplet i individualno portretiranje likova kroz epsku epopeju opere u pet činova, kroz koje pratimo hrvatsku borbu za opstojnost i pravicu, ali i priču o nemogućoj ljubavi između borca za slobodu i sestre zavojevača, te ljubav kojoj je suđeno ostvariti usprkos svim zlima i prokletstvima. Riječ je o dojmljivo skladanoj operi koja svojom puninom ukazuje na veliku darovitost, urođeni osjećaj za melodioznost prvog hrvatskog skladatelja opere u svoj njezinoj monumentalnosti.
Reprizu možete pogledati 5. studenog 2016. godine u 20.00 sati, pretplate od 3. – 7.studenog 2016. godine u 20.00 sati, te 12. studenog u 19.00 sati u sklopu obiteljske subote.
Karte su u prodaji i možete ih kupiti na blagajni kazališta.

Opera Porin:
Glazba / Vatroslav Lisinski
Libreto / Dimitrije Demeter
Dirigent / Mladen Tutavac
Redatelj / Ozren Prohić
Scenografkinja / Dinka Jeričević
Kostimografkinja / Mirjana Zagorec
Scenski pokret / Jasna Frankić Brkljačić
Oblikovatelj rasvjete / Vesna Kolarec
Video projekcija / Ivan Faktor
ZORKA / Jasna Komendanović, Ivana Medić, Marijana Prohaska
IRMENGARDA / Tamara Franetović Felbinger, Sanja Toth
KLOTILDA / Gordana Kalmar, Helena Lucić Šego
PORIN / Domagoj Dorotić, Ladislav Vrgoč
KLODVIG / Damir Fatović
KOCELIN / Slobodan Cvetičanin, Dalibor Hanzalek
SVESLAV / Boris Martinović, Berislav Puškarić
Asistent redatelja / Nenad Tudaković
Zborovođa / Davor Kelić
Koncertni majstori / Ioan Pauna i Igor Šimonji
Korepetitori / Damir Šenk i Igor Valeri
Inspicijentica / Irena Budak
Šaptačica / Ema Bel

Foto: Press