fbpx

Škampi na buzaru

SkampiSan svakog mladog kuhara ili kuharice pa makar i amatera je bilo imati barem jedan tajni recept ili drugačiji način za skuhati jelo. Tako sam i ja jednom dobila recept za škampe na buzaru koji već godinama pripremam na taj način i ljudi doslovno “ližu”prste.

Sastojci:
1 kg škampi (ili više)
2-3 kapule
maslinovo ulje
1 čen češnjaka
vezica peršina
bijelo vino(Jure)
1 žlica konzerve
vegeta
krušne mrvice

Na maslinovom ulju izdinstati sitno nasjeckanu kapulu. Češnjak i peršin sitno narezati u jednu malu posudicu zajedno s žlicom maslinovog ulja te dobro izmješati (ovo uvijek dodajemo prije škampi). Kad se kapula izdinstala  i dobije zlatnu boju na nju staviti češnjak i peršin te odmah staviti škampe, pa također odmah u to uliti bijelog vina (barem pola litre), žlicu konzerve, malo vegete i krušne mrvice. Jelo nemojte soliti a popapriti možete po želji. To sve dobro izmješati sa žlicom da se konzerva razmuti i kuhati na jakoj vatri. Ako vam šug od buzare nije dovoljno gust dodajte još malo krušnih mrvica. Kada vino izgubi miris buzara je gotova.
Prije posluživanja na buzaru dodati još malo svježe isjeckanog peršina.

Dobar tek!

P.S.
Ako imate predrasude zbog bijelog vina Jure možete staviti bilo koje bijelo vino ali vjerujte godinama se to vino upotrebljava za buzare i s njim nikada nećete pogriješiti.

Foto i priprema: Antonija Ercegović