fbpx

Branka Donassy veličanstvenom retrospektivom slavi 35. obljetnicu

Zagreb…

Iskonska diva avangarde Branka Donassy na tjednu mode Bipa FASHION.HR

Branka Donassy– Bit će to svojevrsni vremeplov kroz moj rad, počevši od moje prve revije 85. Prikazat ću radove koje sam sačuvala u arhivi ili posudila od sadašnjih vlasnika i sama začuđena kako su još u dobrom stanju. Svaki odabrani rad po nečemu je zanimljiv i poseban – izjavila je Branka Donassy.
Doajenka hrvatske modne scene, Branka Donassy, ove godine obilježava 35 godina od svoje prve revije. Njezina modna karijera započela je i ranije, ali pravi profesionalni početak obilježila je revija 1985. kad je kao već formirana dizajnerica postala članicom ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja. Ta joj je revija donijela i prvu nagradu na tadašnjem Tjednu mode u Zagrebu. Danas, 35 godina kasnije, na tjednu mode Bipa FASHION.HR, u sklopu kojeg Donassy nastupa već dugi niz godina, dizajnerica će prikazati veličanstvenu retrospektivnu reviju koja donosi komade modne avangarde duboko urezane u našu modnu povijest.
Branka DonassyNeki od njezinih najpoznatijih radova plijenili su pažnju ne samo domaće nego i svjetske javnosti. Tako će se na ovoj reviji moći vidjeti jedina haljina iz Hrvatske, koja je osvojila nagradu za najbolju dizajnersku haljinu na izboru Miss World. Haljinu pod imenom „Tisuću otoka“ 1995. godine nosila je Anica Martinović koja je tad osvojila titulu prve pratilje Miss World. Inspirirana tada našim morem, poslala je poruku ljepote i optimizma, a uvijek će reći kako je priroda neiscrpan izvor inspiracije ako ju se pažljivo promatra. Analitički pristup i dizajn promišljen do svakog detalja, pomno odabiranje materijala i načina izrade sastavni je dio njezinog stvaranja i kreiranja.
Za sebe voli reći kako se ne bavi dekoracijom jer važan joj je harmoničan odnos funkcije i dizajna, a poštivanje tijela za nju je vječni imperativ. U svojim radovima, Branka često problematizira odnos prema ženskom tijelu.
– Kroz povijest smo mogli svašta vidjeti, a danas je posebno izražena jeftina, pretjerana erotizacija na koju nažalost i same žene pristaju. Moj „Grudnjak-akvarij“ progovara o toj temi. Na golom tijelu i sam u obliku dojki, staklen, proziran, čvrst, a opet i krhak, izvana hladan i tvrd na dodir, ali ipak se sve čini dostupnim. Oko bradavice ribice u vodi izazovno plivaju, ali voda je izvor života, a riba je simbol kršćanstva – tako svoje razmišljanje Branka Donassy pretvara u prava modna umjetnička djela, a ovo je samo još jedan artefakt koji će se moći vidjeti na retrospektivnoj reviji u sklopu Bipa FASHION.HR-a 20. ožujka. Bit će to jedinstvena umjetnička modna revija s 40-ak modela za proslavu velikih 35 godina karijere.
Ovaj je poseban događaj samo jedan u nizu velike proslave 30. jubilarnog Bipa FASHION.HR-a. U četiri dana održat će se 12 modnih revija na čak tri modne piste. Ljubitelji modnih brandova po prvi će put uživati u pojedinačnim revijama dizajnera, a inovativna produkcijska rješenja pružit će sasvim novi koncept i doživljaj modnih revija do sada neviđen na našim prostorima. U službenom programu ove sezone predstavit će se: Ana Maria Ricov, Klisab, Varteks, Spirit by T.B., Branka Donassy, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Anthony Avangard, Marina Design, Ivica Skoko, Les Emaux, Arileo i Robert Sever.
Fotografija: Zvonimir Ferina
Model: Luca Anić
Makeup: Saša Joković
Frizura: Salon Fabula de Forma

Foto: Press