fbpx

Ruski pijanist Daniil Trifonov nagrađen ovacijama prepunog Dvora

Dubrovnik…

Daniil Trifonov održao koncert koji se već sada bez sumnje može opisati kao jedan od vrhunaca programa 69. Igara

Daniil Trifonov

Daniil TrifonovOvogodišnji dobitnik Nagrade Grammy za najbolji klasični instrumentalni solo album te laureat najuglednijih svjetskih pijanističkih nagrada, Daniil Trifonov nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama s programom posvećenom Chopinu sinoć u atriju Kneževa dvora. Bio je to koncert koji se već sada bez sumnje može opisati kao jedan od vrhunaca programa 69. Igara.
Od svakog pianissima do fortissima Trifonov je svojom nadahnutom izvedbom posve zaokupio pažnju brojne festivalske publike. Dvor je bio popunjen do zadnjeg mjesta, a još veliki broj zainteresiranih ispunio je i galeriju i svaku stepenicu. Mladi virtuoz interpretirao je program koji je u svom prvom dijelu bio pod oznakom hommagea koje karakterizira divljenje prema „pjesniku klavira” – Chopinu. Trifonov je izveo Varijacije na Chopinovu temu F. Mompoua, Schumannov Chopin iz Carnevala, Griegov Hommage à Chopin iz Stimmungen, zatim Nokturno (Hommage a John Field) S. Barbera, Un poco di Chopin P. I. Čajkovskog te Varijacije na Daniil TrifonovChopinovu temu Sergeja Rahmanjinova. U drugom dijelu recitala uslijedile su Varijacije u B-duru na temu La ci darem la mano (iz Mozartovog Don Giovannija) samog Chopina te jedno od poznatijih i za klavirsku literaturu najrevolucionarnijih Chopinovih djela uopće: monumentalna Sonata u b-molu, poznata pod nazivom Pogrebni marš. Svojim vještim i posvećenim muziciranjem Trifonov je zaslužio najsnažnije ovoljetne ovacije koje su dugo odjekivale prepunim Dvorom. Publika je mladog virtuoza izmamila ponovno za klavir te je u glazbenom dodatku izveo Chopinovu sonatu za violončelo u adaptaciji za klavir.
Daniil Trifonov dobitnik je nagrade „Umjetnik godine” za 2016. godinu koju dodjeljuje časopis Gramophone, a spektakularan uspjeh u svijetu klasične glazbe postigao je kao solist, virtuoz koncertnog repertoara, komorni glazbenik i skladatelj. Spajajući savršenu tehniku s rijetko viđenom osjećajnošću i dubinom izvedbe, Trifonov ne prestaje oduševljavati publiku diljem svijeta. Britanski The Times naziva ga „nedvojbeno najčudesnijim pijanistom našeg vremena”. Među brojnim nagradama koje je ovaj mladi ruski pijanist osvojio svakako se ističu i Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, Prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Arthur Rubinstein u Tel Avivu te Prva nagrada i Grand Prix na Natjecanju Čajkovski u Moskvi. Ovog proljeća održao je seriju od sedam rasprodanih koncerata u newyorškom Carnegie Hallu, a trenutno nastupa na najuglednijim europskim festivalima. Na Dubrovačke ljetne igre dolazi iz Švicarske, s Verbier festivala, a nakon Dubrovnika ga očekuje nastup na salzburškom festivalu (Salzburger Festspiele).

Foto: Press