fbpx

Europska volonterska služba proslavila 20. obljetnicu

Zagreb…

Volonterska služba– Budućnost Europske volonterske službe, ali i svih programa, inicijativa, aktivnosti u području neformalnog obrazovanja morala bi biti neupitna jer vještine i stavove koje formalni sustav obrazovanja ne može u potpunosti dati, poput samostalnosti, empatičnosti i samopouzdanja, daje upravo neformalno obrazovanje. Samo osviješteni i aktivni mladi, sigurni u sebe, mogu voditi našu budućnost u smjeru kojim želimo ići – rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović.
Proslava 20 godina Europske volonterske službe (EVS) održana je u Tehničkom muzeju u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Europska volonterska služba jedna je od najuspješnijih aktivnosti Europske komisije, a dio je programa Erasmus+, najvećeg europskog programa namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. U 20 godina EVS-a priliku za međunarodno volontiranje dobilo je 100 000 mladih osoba u dobi od 17 do 30 godina, a više od 5 000 organizacija akreditirano je za primanje i slanje volontera.
Volontiranje nudi iznimno širok paket kompetencija, poput poboljšanja jezičnih i interkulturnih znanja i vještina, ostvarivanja vlastitih ideja, osnaživanja timskog rada, jačanja samostalnosti.
Tijekom obilježavanja održan je svojevrstan sajam na kojem su organizacije predstavile svoj rad, a onima koje su se posebno istaknule dodijeljene su nagrade.
Krila – terapijsko jahanje, udruga osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom, osvojila je nagradu za najbolji prvi projekt, Udruga Agencija Lokalne Demokracije Brtonigla nagrađena je u konkurenciji organizacija koje su provele veći broj EVS projekata, a Hrvatska škola Outward Bound nagrađena je za najbolji kratkoročni projekt ‘Spin the wheel’.
Izvan projektne konkurencije dodijeljena je nagrada za najbolji edukativno-promotivni materijal produciran u okviru projekata Europske volonterske službe – riječ je o priručniku EVS Waves udruge Syncro.

Foto: Press