fbpx

2. sezona dokumentarne serije Ratni vođe

Na HTV1 Ratni vođe – Winston Churchill

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 7. veljače 2021. na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21:10 sati počinje s prikazivanjem druge sezone dokumentarne serije Ratni vođe. Vođe, nacionalni junaci i, prije svega, vojni stratezi, to su ljudi koji vode rat. Prisjećamo se nevjerojatnih životnih putova muškaraca koji su izazivali strahopoštovanje svojih neprijatelja.

Ratni vođe

Prva epizoda otkriva sudbinu legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla, čovjeka koji je život posvetio borbi. Najpoznatiji po govorima kojima je hrabrio svoje sugrađane tijekom Drugog svjetskog rata. Churchill je također dobio i Nobelovu nagradu za književnost. Churchilla su obilježile mnoge poznate bitke 20. stoljeća. Tijekom Prvog svjetskog rata, Churchill je bio Prvi lord admiraliteta u vrijeme bitke na Galipolju, u kojoj su snage Antante pretrpjele poraz od Otomanskog carstva.

Ratni vođe

Nedugo nakon što je postao premijer 1940., uslijedilo je povlačenje britanskih snaga iz Francuske, a potom i Bitka za Britaniju, u kojoj je Kraljevsko zrakoplovstvo ostvarilo pobjedu. Iskrcavanje Saveznika u Normandiji 6. lipnja 1944. bila je prekretnica u oslobađanju Europe od nacističke okupacije.
Churchillov život bio je pun uspona i padova. Iako pobjednik u Drugom svjetskom ratu, neposredno nakon kraja rata u Europi, izgubio je na izborima 1945. da bi ponovno postao britanskom premijerom 1951. godine. Sve to možda je najbolje sažeto u njegovoj poruci „Nikada ne odustajte”.

7. veljače 2021. na HRT-HTV1 u terminu od 21:10 – Ratni vođe

Foto: Press