fbpx

Etnoforenzičari: Dozvola za pušenje

HRT…

EtnoforenzičariNa Hrvatskoj radioteleviziji gledatelji su tijekom prošle četiri nedjelje mogli pratiti igrano-dokumentarne emisije pod nazivom Etnoforenzičari – dozvola za pušenje. Riječ je o parodiji popularnih kriminalističkih serija koja se nadovezuje na tri dosad emitirane emisije – Etnoforenzičari – u gradu Dugom Selu, Kak se dela delanec te Piva i igara, a obrađuju problem običaja i tradicije uživanja duhana uz pomoć dvaju neobičnih agenata. Serija prati hrvatsku popularnu i tradicijsku kulturu, a agenti Bedi i Lošo istražuju ozbiljne teme na nesvakidašnji način. Redatelj Ivo Kuzmanić i urednik Aleksej Gotthardi – Pavlovsky potpisuju i scenarij, a i glavni su junaci svakoga nastavka.
Direktor je fotografije Dušan Vugrinec, snimatelji su Zlatko Sokolović i Ivo Kuzmanić, montažerka Davorka Feller, a grafički dizajner Tomislav Zubčić. Autori su glazbe Dina Rizvić i Alan Bjelinski, tekst interpretira Mario Anduš, a seriju je tonski obradio Siniša Tvorić. Istraživač je sociolog Goran Bukovčan, a producentica serije Sanja Ivančin.
EtnoforenzičariSerija je proizvedena u okviru Produkcijskoga odjela Kultura Hrvatske radiotelevizije i uredništva emisija pučke i predajne kulture koje je prošle godine proslavilo pedesetu obljetnicu postojanja i tijekom toga je razdoblja osvojilo četrdesetak vrijednih međunarodnih nagrada i priznanja.
U posljednjemu se nastavku, istražujući uživanje nargila u mladoga stanovništva i svega što vole mladi, agent Lošo toliko unosi u zadatak da završava u psihijatrijskoj ustanovi, na odvikavanju od pušenja. Međutim, ne ide to tako lako jer pušenje je teška navika. Ipak, neovisno o tome istraga je pri kraju i treba sastaviti izvješće. Rezimirajući rezultate, agenti Lošo i Bedi uviđaju kako još nisu postigli njezin konačni cilj – preteći Grke i postati najvećim pušačima Europske unije! Stoga, kao krajnjoj mjeri, pribjegavaju rješenju koje se u ljudskoj povijesti uvijek pokazivalo najučinkovitijim – političkom djelovanju! Nažalost, njihovoj se šefici ta zamisao nimalo ne sviđa, pa povlači potez kojim okončava istragu i skida ih sa slučaja.

Etnoforenzičari

Peti nastavak igrano-dokumentarne serije Etnoforenzičari – dozvola za pušenje gledatelji Hrvatske radiotelevizije moći će pogledati ove nedjelje 5. veljače 2017. na Prvome programu Hrvatske televizije u 22.30 sati i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press