fbpx

Festival prava djece: O utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Zagreb…

Svečano otvoren 11. festival prava djece

Festival11. festival prava djece otvoren je 16. listopada u zagrebačkom Kinu Tuškanac, projekcijom švedskog filma PewPewPew, koji progovara o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade, unutar programa ‘Razgovor počinje filmom’, u kojemu srednjoškolci gledaju film te potom sudjeluju u razgovoru sa psiholozima i ostalim stručnjacima.
– Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom na društvenim mrežama. Svako četvrto dijete te dobi svakoga tjedna traži na internetu nove prijatelje. Svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. Međunarodno istraživanje je pokazalo da tinejdžerice imaju lošije mišljenje o svom tijelu kada su izložene obrađenim i manipuliranim fotografijama na Instagramu – poručuju organizatori.
Festival traje do 8. studenog, a na projekcijama za osnovne i srednje škole prikazivat će se domaći i međunarodni filmovi čiji su autori upravo djeca i mladi, njihovim vršnjacima u 22 grada u Hrvatskoj. Svi filmovi prilagođeni su djeci s oštećenjima sluha i vida, čime je Festival prava djece jedini u potpunosti inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj. U proteklih 10 godina, kroz zabavan i edukativan program Festivala sudjelovalo je više od 57 000 djece i mladih, njihovih roditelja i nastavnika, umjetnika i stručnjaka.
Ove godine Festival je posebno važan zbog obljetnice 30 godina Konvencije o pravima djeteta. Upravo su jedna od najvažnijih prava djeteta pravo na igru i odmor, pravo na slobodno vrijeme i dostupnost kulturnim sadržajima. Djeca imaju pravo izraziti što osjećaju i misle, a odrasli ih trebaju čuti.
Stoga je krilatica Festivala – Mali festival za velike teme!
– Iako kod nas postoji ponuda različitih zabavnih, rekreativnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja za djecu, mnogo je djece kojima su oni gotovo nedostupni. Ovaj je festival poticajan za djecu, roditelje i učitelje, ali i za cijelo društvo – jer nas uporno podsjeća da djeci moramo osigurati odgovarajuće kulturne sadržaje i pobrinuti se da oni budu dostupni svakome djetetu. Film može služiti djeci – kao podrška, kao utjeha ili kao njihov glasnik koji će prenijeti važne poruke djece svijetu odraslih – poručuje pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.
U sklopu Festivala organiziraju se i besplatne projekcije obiteljskih filmova u Zagrebu pod nazivom „Dobre vibracije”, koje su otvorene za javnost, s misijom poticanja obiteljskog odlaska u kino i kvalitetno provedenog slobodnog vremena roditelja s djecom. Filmovi na zabavan i inspirativan način prikazuju korisne teme, važne i za roditelje i za djecu.
Održavaju se u zagrebačkom Cinestaru Novi Zagreb (Avenue Mall) vikendima – 19. i 20. listopada te 26. i 27. listopada.
Prijava za besplatne karte su na festivalpravadjece@alternator.hr, prijava je obvezna, jer je broj mjesta ograničen.

Foto: Press